InfiNuty – ako vyrábame naše prémiové maslá? Je za tým aj malé výrobné tajomstvo. - INFINUTY
Blog

InfiNuty – ako vyrábame naše prémiové maslá? Je za tým aj malé výrobné tajomstvo.

Ján Vasil

Určite ste si už všimli, že od nejakého času pre vás pravidelne píšeme a zverejňujeme na našej stránke rôzne blogy. Niektoré sú o orechoch ako takých a ich výhodách a účinkoch na naše zdravie. Iné sú zasa o našich prémiových maslách alebo, jednoducho, o nás.

Dnes však máme pre vás niečo, čo tu ešte nebolo. Rozhodli sme sa, že vám prezradíme niečo zo zákulisia a porozprávame o našich výrobných procesoch. Avšak aby sme boli hneď na začiatku úprimní, povieme vám síce niekoľko zaujímavých faktov, ale niečo si aj naďalej necháme len pre seba :)

Ako vyberáme naše orechy?

Na začiatku nášho výrobného procesu a aj konkrétneho produktu stojí veľké množstvo testov a prieskumov trhu.

Ako prvý krok sa snažíme nájsť tie najlepšie orechy. Sústredíme sa na tie, ktoré pochádzajú z overených zdrojov a od pestovateľov a dodávateľov vyžadujeme certifikáty kvality. Naše orechy musia byť viacnásobne testované na plesne, aflatoxíny alebo salmonelózu. Vybrané a otestované orechy následne ochutnávame.

Aj keď veľkú časť ochutnávania robíme sami, naše orechy dávame ochutnávať aj priamo našim zákazníkom. Práve ich „feedback“ si veľmi ceníme, keďže aj na základe ich okamžitej spätnej väzby môžeme slabšie orechy zameniť.

Pravdupovediac, za orechmi, ktoré máme práve teraz v ponuke stojí hlavne spätná väzba od našich zákazníkov. Aj oni totiž rozhodli o tom, aké orechy budeme predávať.

Po výbere orechov, všetkých testoch a ochutnávaní, prichádza na rad už samotný výrobný proces.

Ako spracúvame naše orechy?

Tu by sme určite chceli spomenúť, že veľkú časť práce si stále robíme sami. Aj keď by sme mohli niektoré kroky zautomatizovať, robíme ich ručne. Iba tak totiž môžeme našim zákazníkom zaručiť prémiové produkty, ktoré spĺňajú ich požiadavky.

A ako vlastne spracúvame orechy?

Prvým krokom je dôkladné praženie. Naše orechy pražíme prúdom horúceho vzduchu vďaka čomu do nich nemusíme pridávať rôzne tuky. Okrem toho v tomto procese nedochádza k oxidácií orechov.

Po pražení naše orechy chladíme. Najprv ich necháme vychladnúť  prirodzene pri izbovej teplote a následne putujú do chladiarenského boxu na minimálne 12 hodín, kde sa chladia pri teplote okolo 8 stupňov Celzia. Zo skladu ich vyberáme až pred samotným mletím.

Ako melieme naše orechy?

Po pražení a následnom vychladení prichádza na rad ďalší krok. A tým je mletie orechov.  

Na mletie všetkých našich orechov používame mlyn. Avšak nie je hocijaký. Je vyrobený na základe špecifických požiadaviek. Vyrobila ho pre nás firma, ktorá sa špecializuje vyrábaním takýchto mlynov už od roku 1980. To, ktorý výrobca ho pre nás vyrobil a o aký konkrétny model sa jedná, si už však necháme pre seba. Môžeme vám však ešte prezradiť, že pochádza z Austrálie.

A prečo je náš stroj taký výnimočný? Väčšina strojov na výrobu orieškových nátierok funguje na princípe mixéra, kde niekoľko čepelí rozmixuje orechy do stavu masla. Avšak, ten náš funguje na báze mlynu. Orechy sú pri mletí stláčané a tým sa z nich uvoľňuje väčšie množstvo tuku. Aj vďaka tomuto do nich nepotrebujeme pridávať žiadne iné tuky a výsledná konzistencia masiel je iná.

Pekným príkladom je kešu maslo, kde len málo výrobcov dokáže vyrobiť 100% kešu maslo bez pridania iných tukov, tak aby bolo ľahko natierateľné.

A čo sa deje po mletí?

Ako vidíte, náš výrobný proces nie je zďaleka taký jednoduchý ako by mnohí z vás predpokladali. A pravdupovediac, výrobné tempo sa nespomalí ani po pomletí orechov.

Všetky naše produkty (maslá a aj orechy) sú hneď po výrobe hermeticky uzatvárané do pohárov, respektíve do sáčkov. Tu stojí za zmienku ešte to, že orechy sú balené hneď ako vychladnú na potrebnú teplotu. A aj vďaka tomu nedochádza k už spomínanej oxidácií.

A prečo je to také dôležité? Oxidácia je častým problémom hlavne u väčších výrobcoch a predajcoch. Zákazník hneď vidí a cíti, že kvalita a chuť takýchto orechov je nižšia. Zníženie kvality je častokrát spôsobené práve oxidáciou a nesprávnym skladovaním.

Po balení sú na poháre a sáčky umiestnené etikety a aj znaky Great Taste Awards. To však platí len pri produktoch, ktoré boli na tejto medzinárodnej gastronomickej súťaži ocenené. Potom sú produkty skladované u nás alebo distribuované ďalej.

A čo dodať na záver?

Tu možno ešte spomenúť, že od našich dodávateľov vyžadujeme kompletné certifikáty kde nám zaručujú pôvod orechov a rovnako to, že boli testované na plesne, aflatoxíny a podobne.

Zároveň, my tiež pravidelne dávame testovať náhodne vybrané produkty do laboratória, práve na prítomnosť spomínaných plesní a aflatoxínov, salmonelózy a podobne. Zatiaľ sme našťastie mali vždy veľmi dobré výsledky, bez akéhokoľvek náznaku prítomnosti týchto vecí.

K tým laboratórnym testom ešte taká jedna "pikoška". Skúšali sme aj taký "stress-test" kedy sme testovali dve arašidové maslá z jednej várky. Jedno arašidové maslo sme nechali otestovať hneď po výrobe a druhé sme viac ako pol roka skladovali v rôznych podmienkach (v chlade, v tme, na svetle, na slnku, v teple, jedoducho hocikde) a následne sme ho dali otestovať tiež. Tam bolo fakt veľké riziko, že sa tam vytvoria plesne alebo nebodaj aflatoxíny, ale ukázalo sa, že tie hodnoty boli pri obidvoch takmer úplne rovnaké, čiže aj to druhé bolo úplne neškodné a plne konzumovateľné, bez straty kvality.

Ale to sme len tak skúšali, aby sme mali istotu :)  

Vy sa vždy držte informácií o skladovaní, ktoré sú uvedené na našich etiketách alebo popisoch pri produktoch na eshope. :)

A na úplný záver vám ešte prikladáme zopár fotiek z procesu navrhovania nášho loga. Ktorá verzia sa vám páči najviac?

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená