Arašidové maslo – všetko, čo potrebujete vedieť. - INFINUTY
Blog

Arašidové maslo – všetko, čo potrebujete vedieť.

Ján Vasil

Arašidové maslo je u nás celkom známe. Veľa ľudí ho pozná ako zdravý doplnok stravy a konzumuje ho pravidelne. Avšak nájdu sa aj takí, ktorí o ňom ešte vôbec nepočuli alebo o ňom vedia strašne málo. A aj to je jedným z dôvodov, prečo sa arašidové maslo nenachádza v ich jedálničku.

Ak patríte do tej druhej skupiny, tento článok je hlavne pre vás. Dozviete sa v ňom odkiaľ vlastne pochádza arašidové maslo, prečítate si niekoľko zaujímavých faktov čo sa týka jeho histórie a výroby. A v neposlednom rade sa dozviete, aké sú jeho vlastnosti a účinky na vaše zdravie.  

Arašidové maslo – história.

Na začiatok si môžeme ešte raz pripomenúť, že arašidy nie sú orechy, ale strukovina. Arašidy, alebo aj podzemnica olejná sú jednou z najrozšírenejších a aj najznámejších potravín na svete. Ak sa chcete o arašidoch dozvedieť viac, prečítajte si náš starší článok: Arašidy a ich 10 účinkov na naše zdravie.

A teraz sa vráťme k arašidovému maslu. Čo sa týka jeho histórie, je dokázané, že pochádza z Ameriky. Avšak tu treba poznamenať, že arašidové maslo pochádza z Južnej Ameriky a nie Severnej, tak ako by si to mohla myslieť väčšina z vás.

Prvé arašidové maslo si mleli už starí Inkovia okolo 3000 rokov pred Kristom. V tejto tradícií neskôr pokračovali aj Aztékovia v 14. storočí nášho letopočtu. Po tomto období sa arašidové maslo na niekoľko storočí vytratilo. Do povedomia sa vrátilo až po prinesení arašidov do Severnej Ameriky otrokmi z Afriky, kde ho predtým rozšírili dobyvatelia Južnej Ameriky - Španieli a Portugalci.

Za otca arašidového masla, takého ako ho poznáme dnes, je považovaný kanadský chemik Marceluss Gilmore Edson, ktorý v roku 1884 dostal patent na svoju arašidovú pastu. Jeho hlavnou myšlienkou bolo vytvoriť chutné a zdravé jedlo pre ľudí, ktorí mali problémy s prežúvaním. Čo bol v tom období dosť vážny problém u veľkej časti populácie.

Arašidové maslo – moderné časy.

Arašidové maslo sa stalo „superhviezdou“ vo svete potravín hneď z niekoľkých dôvodov.

Pestovatelia arašidov Thomas Jefferson i Jimmy Carter to dotiahli až na prezidentov Spojených Štátov a dostali do povedomia ako arašidy, tak aj arašidové maslo.  

Okrem nich začali o arašidovom masle hovoriť také hviezdy ako Elvis Presley a Madonna, ktorí sa priznali, že obľubujú tzv. “PB & J“ (skratka PB & J znamená Peanut Butter and Jelly, čo sa dá z angličtiny preložiť ako hrianka s arašidovým maslom a džemom.)

Aj vďaka tomuto priemerný Američan skonzumuje počas svojho života okolo 3000 pohárikov arašidového masla. To sú zhruba 3 poháriky za mesiac!

Arašidové maslo – účinky na zdravie.

V Európe a aj u nás sa arašidové maslo takejto ohromnej popularite určite neteší. A aj kvôli tomu ľudia prichádzajú o niekoľko veľmi pozitívnych účinkov na zdravie, ktoré v sebe arašidové maslo ukrýva.

Tu treba hneď na začiatok poznamenať, že to aké vlastnosti a účinky arašidové maslo má, závisí hlavne od jeho pôvodu a výroby.

Za to najzdravšie však môžeme jednoznačne vyhlásiť 100% arašidové maslo. Také, ktoré obsahuje len arašidy a nie je do neho pridaná žiadna soľ, cukor alebo palmový tuk.

100% arašidové maslo je vynikajúcim zdrojom proteínov, vlákniny, fosforu, zinku, horčíka ako aj vitamínov E a B6.

Tým, že arašidové maslo obsahuje veľa bielkovín a aj vlákniny po jeho konzumácií sa budeme cítiť nasýtení dlhšie ako pri iných potravinách. Preto je veľmi vhodné pri rôznych diétach ako doplnok k bežnej strave. Môžete ho jedávať na raňajky a pridávať napríklad do ovsenej kaše. A ak sa rozhodnete, že si spravíte hrianky s arašidovým maslom a džemom, určite vám odporúčame použiť celozrnný chlieb.

Na záver by sme chceli ešte poznamenať, že si určite dávajte pozor na tzv. arašidové maslá light. Sú to maslá, ktoré majú znížený obsah tuku. Avšak aj napriek tomu majú tieto maslá taký istý obsah kalórií ako iné a okrem toho sú do nich pridávané veľmi škodlivé látky a konzervanty.
Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená