Píniové orechy – 10 účinkov na vaše zdravie. - INFINUTY
Blog

Píniové orechy – 10 účinkov na vaše zdravie.

Ján Vasil

Píniové orechy sú v niektorých kultúrach veľmi populárne. Nájdete ich napríklad v stredomorskej strave, kde sú súčasťou pesta a tiež v aj v ďalekej Ázii, kde patria medzi jedny z najobľúbenejších orechov vôbec a sú pridávané do rôznych šalátov.

U nás sa píniové orechy až takej veľkej popularite netešia. Najhlavnejším dôvodom prečo je tomu tak, je ich cena. Píniové orechy totiž patria medzi najdrahšie orechy na svete.

Skrýva sa za tým hlavne spôsob ich pestovania a zberu.

Ako rastú píniové orechy?

Väčšina orechov patrí do skupiny tzv. stromových orechov, ktoré vyrastú po tom ako odkvitnú kvety. Píniové orechy sú odlišné. Rastú totiž v šiškách borovicových stromov a sú to vlastne jedlé borovicové semiačka.

Zo všetkých borovicových stromov je asi 20 druhov, ktorých semiačka sú veľké natoľko aby boli jedlé. Borovicové stromy začínajú vytvárať šišky až medzi 15-25 rokom života a dosahujú maximálnu produkciu pri veku okolo 75 rokov.

Aj to je jedným z dôvodov prečo sú píniové orechy také drahé.

Ako sa zbierajú píniové orechy?

Ďalším z faktorov, ktorý zvyšuje ich cenu je zber. Píniové orechy dozrievajú v šiškách približne 18 mesiacov. Okolo 10 dní pred ich dozretím sú šišky zbierané, ešte keď sú zamknuté. Ak by sa zbierali neskôr hrozilo by vypadnutie orieškov. Veľmi často sa šišky zbierajú s celými konármi, čo ničí stromy a spomaľuje ďalší rast.

Po ich zbere sa ešte zamknuté šišky vkladajú do špeciálnych vrecúšok a nechajú sušiť na slnku okolo 20 dní. Následne sa šišky drvia a uvoľnené niové oriešky sa vyberajú ručne. Ako je vidieť, tento proces je dlhý a náročný.

Kde rastú píniové orechy?

niové orechy nájdeme všade tam, kde rastú borovice. Najčastejšie je to na severnej pologuli avšak nájdeme ich aj na blízkom východe.

Najväčším pestovateľom píniových orieškov je Čína, za ktorou je Južná Kórea, Pakistan, Afganistan a Rusko. V Európe sa píniové oriešky najčastejšie pestujú v Taliansku, Portugalsku a v Turecku.

Čo obsahujú píniové orechy?

Výživové údaje na 100 g:

Energia 2 816 kJ / 673 kcal

Tuky 68 g

z toho nasýtené mastné kyseliny 5 g

z toho mononenasýtené mastné kyseliny 19 g

z toho polynenasýtené mastné kyseliny 21 g

Sacharidy 13 g

z toho cukry 4 g

Vláknina 4 g

Bielkoviny 14 g

Soľ 0 g

Avšak, aj napriek ich malým rozmerom a vysokej cene sú píniové orechy považované za veľmi zdravé.Okrem vysokého obsahu zdravých mastných kyselín a mononasýtených tukov, obsahujú tiež vitamín E a K, meď, mangán, železo a tiež aj arginín.

Môžu vám pomôcť potlačiť chuť do jedla, ako aj napomôcť pri znižovaní váhy. Okrem toho, obsahujú živiny, ktoré vám dodajú energiu, udržia zdravé cievy a srdce a tiež pomáhajú predchádzať infarktu a cukrovke. Vysoké množstvo antioxidantov vám pomôže zvýšiť imunitu, chrániť zrak a udržiavať zdravú pokožku a vlasy.

Píniové orechy – 10 účinkov na vaše zdravie.   

1. Potláčajú chuť do jedla.

Píniové orechy obsahujú niektoré druhy mastných kyselín a po ich konzumácií sa v tele začne vylučovať hormón Cholecystokinin (CCK). A Cholecystokinin je známy tým, že v našom tele potláča chuť do jedla.

Podľa jednej štúdie sa po konzumácií píniových orechov zvyšuje hladina týchto hormónov až o 60 percent a tie pozostávajú aktívne až do 4 hodín.

2. Zvyšujú energiu. 

Píniové orechy obsahujú mononasýtené tuky, železo a bielkoviny, ktoré vám dodajú potrebnú energiu.  

Ak je hladina horčíka v našom tele nízka pociťujeme únavu. A presne tu sú veľmi vhodné píniové orechy, ktoré obsahujú okolo 250mg horčíka v 100g. Okrem toho píniové orechy pomáhajú napraviť poškodené bunky, ktoré nám môžu spôsobovať únavu.

V neposlednom rade sa bielkoviny z píniových orechov trávia veľmi pomaly a energia sa uvoľňuje pomalšie a cez dlhší čas. 

3. Znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Už sme spomenuli, že píniové orechy pomáhajú udržiavať naše cievy a srdce zdravé. Tento efekt má na starosti kyselina pinolenová, ktorá sa v píniových orechoch nachádza. Tá pomáha znižovať zlý cholesterol (HDL) a podporuje dobrý cholesterol (LDL).

Vitamín K zasa pomáha vytvárať krvné zrazeniny, ktoré zabraňujú krvácaniu pri poranení a vitamín E pomáha vytvárať červené krvinky, ktoré sú potrebné do transferu kyslíka v krvi.

Niektoré štúdie tiež uvádzajú, že konzumácia píniových orechov znižuje krvný tlak.

4. Udržujú vyrovnanú hladinu cukru v krvi.

Podľa štúdie opublikovanej na stránke Science Daily, konzumácia píniových orechov znižuje riziko a tiež objavy cukrovky typu 2. Pacienti, ktorí jedli píniové orechy každý deň mali oveľa vyrovnanejšiu hladinu cukru v krvi ako tí, ktorý ich nekonzumovali. Okrem toho štúdia vykázala u týchto pacientov aj zníženie zlého cholesterolu.

5. Zvyšujú mozgovú činnosť.

V tomto článku sme už opísali, že orechy zvyšujú a vylepšujú fungovanie nášho mozgu. Železo, ktoré sa v nich nachádza má na starosti ukladanie a transport kyslíka v krvi, čo je prospešné aj pre mozog.

Rôzne živiny a horčík, ktorý píniové orechy obsahujú znižujú stres, úzkosť a depresiu. Vyššia hladina horčíka v tele tiež znižuje emocionálne výbuchy, ktoré sú spôsobené poruchami nálady.

6. Posilňujú kosti.

Vápnik a jeho účinky spojené so zdravými kosťami, je nám už pomerne známy. Ale vedeli ste,  že za zdravými kosťami stojí aj vitamín K? Podľa jednej štúdie sa práve vitamínom K dá vyliečiť napríklad osteoporóza. Tento vitamín nie lenže vylepší štruktúru kostí, ale aj zníži riziko zlomenín.

Len pre pripomenutie, v 30g píniových orechov sa nachádza 72.8mcg vitamínu K, čo je až 91% dennej odporúčanej dávky.

7. Zvyšujú imunitu. 

V píniových orechoch sa nachádza mangán a zinok. Ten prvý ma na starosti udržiavanie hormonálnej rovnováhy a pevnosť tkaniva v tele. A ten druhý zvyšuje imunitu a napomáha hojeniu rán.

Dodatočne, zinok dokáže zvýšiť imunitu u starších ľudí, a vylepšiť fungovanie tzv. T-buniek. Bielych krviniek, ktoré majú na starosti boj proti patogénom. 

8. Udržujú zdravý zrak. 

Píniové orechy obsahujú luteín, čo je antioxidant, ktorý je známy ako „očný vitamín“. V niektorých štúdiách sa uvádza, že veľké množstvo ľudí nekonzumuje luteín skoro vôbec. 

A aj preto by sa píniové orechy mali zaradiť ako doplnok do každodennej stravy. Hlavne v prípadoch, kde je strava veľmi jednotvárna. 

9. Vylepšenie zdravia pokožky a vlasov. 

Vysoká koncentrácia rôznych vitamínov, minerálov a antioxidantov v píniových orechoch z nich robí vynikajúci doplnok výživy.   

Vitamín E a antioxidanty spomaľujú proces starnutia a vďaka protizápalovým vlastnostiam je olej z píniových orechov veľmi vhodný pre citlivé typy pleti. Takýto olej má tiež vynikajúce hydratačné účinky na pokožku.

Vitamín E má tiež dokázané účinky na podporu rastu vlasov. Udržuje vlasovú pokožku zdravú a práve preto je vhodný pre ľudí, ktorí trpia vypadávaním vlasov.

10. Vylepšujú libido.

Medzi jeden z posledných účinkov, ktoré boli objavené len nedávno je aj vlastnosť zvýšenia libida. Tento efekt je dosiahnutý arginínom, ktorý sa nachádza v píniových orechoch a jeho schopnosťou zvyšovania krvného obehu.

Píniové orechy – záver.

Ako je vidieť, píniové orechy patria medzi tie zdravšie. Ich výnimočný a vyrovnaný obsah živín, mastných kyselín, vitamínov, tukov a bielkovín je vhodný skoro pre všetkých.

Preto ak hľadáte prírodný a hlavne efektívny doplnok do vašej stravy, môžeme vám píniové orechy len a len odporúčať.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poznámka: Názory vyjadrené v tomto článku sú osobnými názormi autora. InfiNuty s.r.o. nezodpovedá za presnosť, úplnosť, vhodnosť alebo platnosť akýchkoľvek informácií uvedených v tomto článku. Pred akoukoľvek zmenou vo vašom stravovaní sa odporúčame poradiť s vaším lekárom alebo výživovým poradcom.

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená