5 dôvodov prečo by orechové maslá nemali chýbať v žiadnej domácnosti. - INFINUTY
Blog

5 dôvodov prečo by orechové maslá nemali chýbať v žiadnej domácnosti.

Ján Vasil

5 dôvodov prečo by orechové maslá nemali chýbať v žiadnej domácnosti.

Orechové maslá, hlavne to arašidové, poznáme už nejaký ten čas. Avšak, popularita orechových masiel u nás vzrástla iba pred niekoľkými rokmi. Je to hlavne zásluhou rôznych médií, celebrít, športovcov a sociálnych sietí, ktoré nás skoro každodenne informujú o nejakej novej výhode orechových masiel na naše zdravie.

Podľa americkej firmy Nunda, ktorá vyrába orechové maslá v New Yorku, sa niekoľko dní po objavení takejto informácie ich predaje niekoľkonásobne zvyšujú.

U nás sú okrem arašidového masla, veľmi populárne tiež maslá z mandlí, pistácií alebo kešu orechov. Podľa väčšiny dostupných informácií by ste určite mali pravidelne konzumovať orechy a aj orechové maslá.

Ale ako je to vlastne s tými zdravotnými výhodami a účinkami? Sú tieto informácie pravdivé? Mali by ste orechové maslá konzumovať a mali by sa teda nachádzať v každej domácnosti? 

Prezreli sme si posledné vedecké výskumy a štúdie, a pripravili sme pre vás 5 dôvodov prečo by ste mali orechové maslá zaradiť do vašej každodennej stravy.

5 dôvodov prečo by orechové maslá nemali chýbať v žiadnej domácnosti.

1. Orechové maslá vám môžu pomôcť znížiť váhu.

Aj keď orechy obsahujú veľa tuku (priemerne je to okolo 50g tukov na 100g orechov), určite by ste sa im nemali vyhýbať. A to isté je platí aj pre orechové maslá. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a bielkovín budete po ich konzumácií plní energie. Okrem toho budete mať pocit sýtosti oveľa skôr a hlavne, tento pocit vám vydrží dlhší čas.

Ako výsledok zjete menej kalórií, čo môže mať za následok úbytok na váhe. Avšak pamätajte, akákoľvek vyššia spotreba orechových masiel ako je to odporúčané, môže mať tiež za následok opačný efekt.

2. Orechové maslá obsahujú veľa zdravých živín a antioxidantov. 

Orechy a orechové maslá, neobsahujú iba veľa zdravých tukov, bielkovín a vlákniny. Okrem toho majú tiež vysoký obsah zdravých živín, ako napríklad vitamíny E a B6, niacín, horčík, meď, draslík, kyseliny listovej, a zinok.

Čo sa týka antioxidantov, orechové maslá obsahujú aj mangán, selén, Vitamín C, flavanoidy, fenoly a polyfenoly.

Všetky tieto látky pomáhajú chrániť vaše bunky a váš organizmus.  

3. Orechové maslá pomáhajú kontrolovať cholesterol.

Orechy a tiež orechové maslá neobsahujú skoro žiadny cholesterol, a podľa mnohých štúdií ho dokonca pomáhajú znižovať. Je dokonca dokázané, že mandle alebo vlašské orechy ho automaticky znižujú ak stúpne na vyššiu úroveň.

4. Orechové maslá znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení. 

Vysoký cholesterol môže spôsobovať kardiovaskulárne ochorenia ako napríklad tvrdnutie ciev, srdcový infarkt alebo nepravidelný srdcový rytmus (arytmia).

Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú orechy alebo orechové maslá, majú toto riziko nižšie.  

Podľa posledných prieskumov, na zníženie takéhoto rizika potrebujete zjesť 28g (2 polievkové lyžice) orechového masla, dvakrát do týždňa.

5. Orechové maslá pomáhajú v prevencií pred cukrovkou typu 2.

Väčšina tukov v orechoch a orechových maslách je nenasýtených. Tieto tuky vám môžu pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi a tiež inzulín, ktorý je zodpovedný za jeho reguláciu.

Táto činnosť je čiastočne spôsobená tým, že orechy a orechové maslá pomáhajú regulovať hmotnosť a jej prírastok. Okrem toho, niektoré štúdie potvrdzujú, že konzumácia orechových masiel pomáha udržiavať zdravé cievy. Ako výsledok sa znižuje riziko srdcových ochorení spôsobených práve cukrovkou typu 2.

Niečo na záver. 

Orechové maslá sú vhodné skoro pre každého, a ak na ne nie ste alergickí, určite by ste ich mali pridať do vašej stravy. 

Čo vám však môžeme odporučiť, je čítanie etikiet na maslách, ktoré kupujete. Ak si totiž nedáte pozor, môžete do svojho tela dostať aj veľa škodlivých látok. Je to hlavne kvôli tomu, že veľká časť výrobcov do svojich masiel pridáva rôzne cukry, soľ, palmový tuk alebo iné nepotrebné a škodlivé prísady.

My v InfiNuty sa od začiatku snažíme robiť naše maslá inak. A aj to je jedným z hlavných dôvodov prečo v našich maslách nikdy nenájdete pridaný cukor, soľ, palmový olej alebo iné konzervanty.

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená