7 spôsobov, ako si uľahčiť zdravú stravu pomocou orechových masiel. - INFINUTY
Blog

7 spôsobov, ako si uľahčiť zdravú stravu pomocou orechových masiel.

Ján Vasil

Ako môžeme uľahčiť zdravé stravovanie?

Existuje mnoho spôsobov, ako si uľahčiť zdravé stravovanie. Napríklad musíme jesť viac zeleniny a ovocia a menej nezdravých potravín. Zelenina a ovocie ponúkajú veľa základných živín, ktoré z dlhodobého hľadiska pomôžu zlepšiť naše zdravie. Okrem toho je najlepšie vyhýbať sa spracovaným potravinám, pretože boli zbavené prirodzených živín. Spracované potraviny obsahujú aj veľa cukru, ktorý môže spôsobiť nárast hmotnosti a ďalšie zdravotné problémy. Toto je len niekoľko jednoduchých vecí, ktoré môžeme urobiť pre to, aby bol náš život zdravší.

Je tu však ešte jedna vec, ktorú by ste mali vedieť: orechové maslá! Orechové maslá ponúkajú chutný spôsob, ako pridať trochu chuti do vášho zdravého stravovania bez toho, aby ste pridali príliš veľa kalórií alebo nezdravých tukov. Existuje veľa rôznych druhov orechových masiel, takže sa nemusíte obávať, že by vás časom omrzela rovnaká chuť! 

Tu je 7 spôsobov, ako ich môžete využiť pri svojej strave.

Orechové maslá sú skvelým zdravým tukom

Orechy a orechové maslá sú skvelým zdrojom zdravých tukov. Orechy sú dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré preukázateľne zlepšujú zdravie. Omega-3 pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a zmierňujú zápaly v tele. Okrem toho orechy obsahujú veľké množstvo vlákniny a bielkovín, ktoré pomáhajú udržať pocit sýtosti dlhšie.

Ak si do jogurtu alebo zeleniny pridáte lyžičku orechového masla, doplníte si potrebné živiny z týchto potravín bez toho, aby ste pridali príliš veľa cukru alebo kalórií navyše.

Pridajte si ich k raňajkám

Jedným zo spôsobov konzumácie orechových masiel sú raňajky. Najmä mandľové maslo je zdravšou voľbou ako bežné maslo alebo smotanový syr, pretože obsahuje oveľa menej nasýtených tukov a kalórií. Ak si na toast alebo do ovsenej kaše pridáte trochu mandľového masla, dodáte si bielkoviny a vitamíny.

Používajte orechové maslá ako dip na ovocie

Ďalším zo spôsobov, ako si uľahčiť zdravé stravovanie pomocou orechových masiel, je použiť ich ako dip na ovocie. Ak chcete zdravšiu alternatívu čipsov a salsy, skúste si do orechového masla namáčať čerstvé nakrájané ovocie. Môžete na to použiť arašidové, mandľové alebo kešu maslo. A ak máte radi exotiku, použite kešu s kokosom alebo mandle s kokosom.

Používanie orechových masiel na prípravu zdravšieho pečiva

Orechové maslá sa často používajú v receptoch na zdravé pečenie. Obsah tuku v orechových maslách je oveľa nižší ako v masle alebo oleji. Nahradením týchto ingrediencií orechovými maslami tak môžete predísť konzumácii príliš veľkého množstva kalórií a nezdravých tukov.

Natieranie chleba orechovým maslom

Toto je skvelý spôsob, ako začať deň. Orechové maslo vám dodá bielkoviny a zdravé tuky, ktoré vás nasýtia na dlhé hodiny. Okrem toho chutia úžasne, keď sa natrú na čerstvý a výživný chlieb!

Príprava omáčok s orechovými maslami na cestoviny alebo zeleninu

Jedným z najchutnejších spôsobov použitia orechových masiel je omáčka. Z niektorého druhu orechového masla, napríklad mandľového alebo arašidového, a nejakého druhu zeleninového vývaru môžete pripraviť bohatú a krémovú omáčku. 

Keď si omáčku pripravíte, môžete ju primiešať k cestovinám alebo zelenine, napríklad k brokolici alebo paradajkám (alebo k čomukoľvek inému, čo máte radi). Dodáte tak jedlu viac chuti a svojmu telu viac živín prostredníctvom zdravých tukov a bielkovín.

Pridávajte ich do dezertov

Orechové maslá sú výborné do dezertov. Orechové maslá majú vysoký obsah kalórií, preto je lepšie používať ich s mierou. Napriek tomu sú skvelým spôsobom, ako dodať chuť a textúru vašim obľúbeným receptom.

Záver

Zdravé tuky sú základom vyváženej stravy a existuje veľa zdravých tukov, ktoré aj skvele chutia. Jedným zo skvelých zdravých tukov je orechové maslo.

Či už potrebujete správne začať deň výživnými raňajkami, alebo potrebujete chutnú desiatu na neskôr, orechové maslo vám môže pomôcť. Pridajte si ho do rannej ovsenej kaše alebo cereálií, použite ho ako nátierku na sendviče alebo si do neho namočte ovocie na sladkú pochúťku. 

Orechové maslá môžete použiť aj na prípravu zdravšieho pečiva, ako sú sušienky, koláčiky, alebo dokonca torta.

Ak uprednostňujete slané chute, použite orechové maslá ako omáčku na cestoviny alebo zeleninu. Ako dezert ich skúste pridať do koláčikov, sušienok alebo zmrzliny. Orechové maslá sú všestranné a ľahko použiteľné - uľahčia vám zdravé stravovanie!

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená