Ako správne skladovať orechy a orechové maslá? - INFINUTY
Blog

Ako správne skladovať orechy a orechové maslá?

Ján Vasil

Orechy a orechové maslá sú zdravým a pohodlným spôsobom ako získať bielkoviny a tuky, ktoré každý deň potrebujeme. Sú tiež skvelým snackom, dajú sa ľahko pridať do jedál a zvyčajne sú aj cenovo dostupné.

Nie vždy však vydržia tak dlho, ako by sme chceli. Je to preto, že orechy a orechové maslá majú vysoký obsah oleja aj vody, čo spôsobuje, že sa rýchlo pokazia.

Avšak s týmito jednoduchými tipmi na skladovanie, udržíte vaše orechy a orechové maslá čerstvé oveľa dlhšie!

Aké sú najlepšie spôsoby skladovania orechov a orechového masla?

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu ovplyvniť, ako dlho vám orechy a orechové maslá vydržia. Dôležitá je napríklad teplota prostredia, kde ich skladujete.

Ak žijete v oblasti, kde je teplo po celý rok, je pravdepodobnejšie, že budete mať problémy s vlhkosťou, ako niekto kto žije v chladnejšom podnebí. 

Je to preto, že vyššia teplota spôsobí, že obsah vody v orechoch a orechovom masle sa odparí rýchlejšie ako zvyčajne. Jedným zo spôsobov, ako tomu zabrániť, je nákup produktov, ktoré sa dodávajú vo vzduchotesných obaloch, alebo ich skladovanie v chladničke. Chladnička pomôže udržať vaše orechy a orechové maslá dlhšie čerstvé tým, že ich udržiava chladné, čím sa spomalí odparovanie vody.

Ďalšia vec, ktorú môžete urobiť, aby vaše orechy a orechové maslá zostali čerstvé dlhšie, je držať ich vzduchotesne uzavreté, keď sa nepoužívajú. Mali by ste sa tiež vyhnúť príliš častému otváraniu balíčkov orechov alebo orechového masla, pretože to spôsobí rýchlejšie skazenie produktu. Uskladnenie orechov a orechového masla na poličke nad ostatnými potravinami tiež pomôže. Umožní to totiž rozptýlenie akejkoľvek vlhkosti, čo im pomôže zostať dlhšie čerstvé.

Ako správne skladovať orechy?

Orechy a orechové maslá môžete skladovať v chladničke alebo mrazničke. To im pomôže vydržať dlhšie, pretože nízka teplota spomaľuje rýchlosť kazenia.

Ďalším spôsobom skladovania orechov je vložiť ich do uzavretej nádoby a umiestniť ju do mrazničky. To im tiež pomôže vydržať dlhšie a zachovať si čerstvosť.

Najlepšie je zjesť orechy čo najrýchlejšie po rozmrazení. Ak sa rozhodnete ponechať svoje orechy vonku dlhšie, uistite sa, že sú riadne uzavreté a nejedzte žiadne, ktoré majú zmenenú farbu alebo majú zápach.

Ako správne skladovať orechové maslá?

Orechy a orechové maslá majú vysoký obsah oleja a vody, čo spôsobuje, že sa rýchlo pokazia. Aby vaše orechové maslá zostali čerstvé dlhšie, budete ich chcieť skladovať vo vzduchotesných nádobách. Uistite sa, že nádoba nie je vyrobená z kovu, pretože orechové maslo bude reagovať s týmto materiálom. Ak nemáte žiadne vzduchotesné nádoby, zabaľte nádobu do sklenenej alebo hliníkovej nádoby.

Môžete tiež použiť olej na uchovanie orechového masla na dlhšiu dobu. Pridajte 2 polievkové lyžice oleja do nádoby a pevne ju uzavrite. Orechové maslo pri správnom skladovaní vydrží otvorené až 3 mesiace! Ďalším spôsobom, ako udržať vaše orechové maslá čerstvé, je skladovať ich v chladničke, kde vydržia až 6 mesiacov!

Záver

Jednou z najlepších vecí na orechoch a orechovom masle je to, že sú zdravé a dajú sa začleniť do rôznych jedál. 

Ak skladujete orechy alebo orechové maslá v chladničke, uistite sa, že ste ich skladujete v originálnom balení, nie v náhradnom plastovom vrecku. Ak ich skladujete pri izbovej teplote, uistite sa, že sú na suchom mieste a použite vzduchotesnú nádobu s vekom.

Nezabudnite ich uložiť aj na tmavé miesto!

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená