Ktoré orechové maslo je najzdravšie? - INFINUTY
Blog

Ktoré orechové maslo je najzdravšie?

Ján Vasil

O orechových maslách nájdete na našom blogu hneď niekoľko článkov. Odpovedali sme už na otázku prečo by orechové maslo nemalo chýbať v žiadnej domácnosti, napísali sme tiež komplexný článok o arašidovom masle, a taktiež sme vám priblížili náš tajný výrobný proces.

Dnes by sme vám chceli dať odpoveď na ďalšiu zaujímavú otázku, ktorá znie takto.

Ktoré orechové maslo je najzdravšie?

Ak by ste nám túto otázku dali niekoľko desaťročí dozadu, naša odpoveď by pravdepodobne znela, že je to arašidové maslo. Avšak dnes žijeme v časoch, kde odpoveď nie je až taká jednoznačná ako kedysi. Trh je nasýtený maslami, ktoré okrem orechov obsahujú aj iné prísady a niektoré z nich môžu byť dokonca veľmi škodlivé pre zdravie.

A aj práve preto je zodpovedanie tejto otázky tak dôležité.

Aké orechové maslá vlastne poznáme?

Arašidové maslo.

Tak ako sme vám už naznačili pred chvíľou, za najstaršie orechové maslo sa dá označiť to arašidové. Prvé arašidy si mleli už starí Inkovia okolo 3 000 rokov pred Kristom a dodnes patrí medzi najpredávanejšie orechové maslá na svete. Je populárne hlavne v USA, kde priemerný Američan zje v priemere 3 poháriky za mesiac!

Arašidové maslo obsahuje najviac bielkovín zo všetkých masiel (26g na 100g). Okrem toho obsahuje aj veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky v našom tele, a aj nižší počet kalórií v porovnaní s inými maslami. Aj preto je to veľmi obľúbený doplnok stravy v rôznych diétach a u športovcov.

V neposlednom rade patrí arašidové maslo k tým lacnejším.

Dávajte si však pozor na arašidové maslá s vysokým obsahom soli, cukru, alebo na odtučnené verzie „light“. Práve tie vám totiž môžu uškodiť viac ako pomôcť.

Mandľové maslo.

Mandle sú všeobecne považované za najzdravšie orechy a výnimkou nie je ani mandľové maslo.

Obsahuje vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín, ktoré znižujú cholesterol a udržujú zdravý kardiovaskulárny systém. Okrem toho v sebe ukrýva aj Vitamín E, horčík a vápnik.

Mandľové maslo je druhé najrozšírenejšie po arašidovom masle.

Na čo si treba dávať pozor sú ochutené mandľové maslá. Práve tie môžu byť totiž veľmi škodlivé. 

Maslo z vlašských orechov.

Maslo vyrobené z vlašských orechov obsahuje najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín z pomedzi všetkých orechových masiel.

Aj preto je to veľmi obľúbený doplnok stravy u vegetariánov a vegánov, ktorí konzumujú jedlo založené len na prírodných zdrojoch. 

Omega 3 mastné kyseliny znižujú „zlý“ HDL a zvyšujú „dobrý“ LDL cholesterol. Okrem toho tiež pomáhajú regulovať zápaly.

Na druhej strane, takéto „vlašské maslo“ obsahuje menej bielkovín a aj zdravých tukov ako iné orechové maslá.

Kešu maslo.

Maslo vyrobené z kešu orechov by sa dalo označiť ako najvhodnejšie na varenie. Obľubujú ho hlavne vegáni, pre ktorých práve kešu orechy a maslá tvoria základ veľkého množstva jedál. Kešu maslo je krémové, má v celku neutrálnu chuť a vo vegánskej kuchyni je náhradou za mliečne výrobky. 

Kešu maslo obsahuje najviac sacharidov z pomedzi všetkých orechových masiel. Aj preto nie je až také vhodné pre ľudí, ktorí dodržiavajú „ketogénnu“ (keto) diétu.

Aj keď je kešu maslo nutrične veľmi podobné maslu z vlašských orechov je medzi nimi jeden podstatný rozdiel. A tým je cena. Kešu maslo je totiž drahšie ako to vlašské.

Makadamové maslo. 

Makadamové maslo je u nás veľmi zriedkavé, avšak v prípade, že na naň netrafíte, určite stojí za vyskúšanie. Jeho textúra je veľmi podobná kešu maslu, avšak je niekoľkonásobne výživnejšie.

V porovnaní s kešu maslom obsahuje 3x viac vlákniny, o 40% menej sacharidov, a tiež aj väčšie množstvo mononenasýtených mastných kyselín. 

Práve tie pomáhajú znižovať cholesteroludržiavať zdravé srdce a cievy.

Obsahuje najviac kalórií a tukov zo všetkých orechových masiel, no jeho cena je výrazne vyššia.

Maslo z para orechov.

Para orechy sú najlepším zdrojom selénu z pomedzi všetkých orechov. Už jeden para orech vám dokáže zabezpečiť až 140% jeho dennej potreby. Selén v našom tele pomáha udržiavať zdravý mozog a funguje aj ako prevencia pred Alzheimerovou chorobou.

Para orechy obsahujú tiež vitamín B, zinok, horčík a železo.

Maslo z para orechov obsahuje o polovicu menej bielkovín ako napríklad arašidové maslo.

Maslo z pekanových orechov.  

Aj keď má maslo z pekanových orechov vysoký obsah kalórií a tukov, obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, napr. Vitamíny A a E, horčík a draslík.

Pekanové maslo tiež obsahuje najväčšie množstvo mangánu zo všetkých orechov. Mangán je podľa niekoľkých štúdií považovaný za najlepší antioxidant v tele, chrániaci bunky pred ich poškodením. Pomáha tiež znižovať riziko rôznych srdcovocievnych ochorení, chráni pred artritídou a niekoľkými druhmi rakoviny.

Maslo z lieskových orechov.

Lieskové maslo by sa dalo označiť ako najlepšia alternatíva pre ľudí, ktorí trpia alergiou na arašidy. Obsahuje málo kalórií a väčšie množstvo tukov. A aj to z neho robí skvelý doplnok stravy pri už spomínanej keto diéte.

Najväčším problémom lieskového masla je to, že ho málokedy nájdete v čistej forme. Väčšinou je do neho pridávaná čokoláda, cukor, soľ, alebo palmový tuk, a to znižuje jeho zdraviu prospešné vlastnosti.

Pistáciové maslo.

Aj keď obsahujú pistácie menej kalórií ako iné orechy, to už nie je platné ak hovoríme o pistáciovom masle.  

Obsahuje približne rovnaké množstvo kalórií a bielkovín ako arašidové maslo.

Avšak ak budete niekedy potrebovať dobiť elektrolyty v tele, práve pistáciové maslo bude veľmi vhodné. Okrem toho je pistáciové maslo dobrým zdrojom draslíka a iných minerálov.

Ktoré orechové maslo je teda najzdravšie?

Ako sami vidíte orechových masiel je na trhu veľké množstvo a je dosť ťažké vybrať jedného výhercu.

Každé z vyššie uvedených masiel más svoje výhody, ale aj slabé stránky.

Ak však máme byť úprimní, najzdravšie orechové maslo je také, ktoré neobsahuje nič okrem orechov.

Predtým ako sa rozhodnete nejaké kúpiť vám odporúčame prečítať si etikety a vybrať to, ktoré v sebe nemá pridanú soľ, cukor, palmový alebo iný tuk, poprípade iné konzervanty.

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená