Vegánsky šalát z červenej repy (cvikly), pomarančov, pražených lieskových orechov a dresingu z tahini.
Ján Vasil
Vegánsky šalát z červenej repy (cvikly), pomarančov, pražených lieskových orechov a dresingu z tahini.
Mesiac január sa u nás nesie v duchu zdravého životného štýlu. Okrem rýchlych a zdravých receptov, sme opublikovali aj niekoľko inšpirujúcich blogov. Nájdete v nich rôzne informácie čo sa týka konzumácie orechov a orechových masiel, ale aj informácie o takých pojmoch ako napríklad VEGANUARY.
A čo pre vás máme prichystané dnes?
V poslednom čase vidíme v gastronómií niekoľko trendov. Jedným z nich je aj snaha odísť od klasických jedál, ktoré máme zakorenené v našej kultúre. Hovoríme tu o rôznych mäsitých a hlavne ťažkých jedlách, ktoré sú pre nás viac škodlivé ako zdravé.
Ľudia sa čoraz viac zaujímajú o jedlá, ktoré sú ľahšie, a obsahujú zdraviu prospešné živiny.
A presne takýto je aj náš dnešný recept. Je nabitý energiou, dobrými živinami a vitamínmi. Okrem toho je tento vegánsky šalát celkom ľahký v príprave, a v neposlednom rade, je neskutočne chutný.
A ako si ho môžete pripraviť doma?
Vegánsky šalát z červenej repy (cvikly), pomarančov, pražených lieskových orechov a dresingu z tahini.
Čo budete potrebovať?
- 3 stredne veľké červené repy (cvikly)
- 2 pomaranče
- 1 lyžičku roztopeného kokosového oleja
- Štipku soli a mletého čierneho korenia
- ½ (60g) hrnčeka lieskových orechov
- čerstvú petržlenovú vňať
- ¼ hrnčeka (okolo 50g) sezamovej pasty tahini
- šťavu z jedného citróna
- 1-2 polievkové lyžice javorového sirupu
- 2-3 polievkové lyžice horúcej vody na zriedenie dresingu
A ako postupovať?
- Predhrejte si rúru na 205°C. Na plech do pečenia rozložte alobal, alebo papier do pečenia.
- Červenú repu ošúpte a nakrájajte na menšie krúžky. Ak vám zostanú nejaké väčšie, kľudne ich prekrojte na polovicu.
- Na plech poukladajte repu, pridajte kokosový olej, soľ, mleté čierne korenie, a všetko spolu premiešajte. Pečte približne 15 minút, a tak pridajte lieskové orechy, a pečte ešte okolo 8-10 minút.
- Medzitým si pripravte dresing. Do misky alebo hrnčeka vlejte tahini, šťavu z citróna, javorový sirup, a trošku horúcej vody. Všetko spolu vymiešajte až kým vám nepovstane stredne hustý dresing. Ak sa vám zdá, že je veľmi hustý, pokojne pridajte trošku viac horúcej vody.
- Ošúpte pomaranče a nakrájajte na menšie kúsky.
- Na tanier rozložte kúsky pečenej červenej repy a lieskové orechy. Pridajte pomaranče, posekanú petržlenovú vňať a všetko polejte dresingom.
- Šalát chutí najlepšie hneď po jeho príprave.
- Dobrú chuť :)