Vegánsky šalát z červenej repy (cvikly), pomarančov, pražených lieskových orechov a dresingu z tahini.

Vegánsky šalát z červenej repy (cvikly), pomarančov, pražených lieskových orechov a dresingu z tahini.

Vegánsky šalát z červenej repy (cvikly), pomarančov, pražených lieskových orechov a dresingu z tahini.

Mesiac január sa u nás nesie v duchu zdravého životného štýlu. Okrem rýchlych a zdravých receptov, sme opublikovali aj niekoľko inšpirujúcich blogov. Nájdete v nich rôzne informácie čo sa týka konzumácie orechovorechových masiel, ale aj informácie o takých pojmoch ako napríklad VEGANUARY.

A čo pre vás máme prichystané dnes?

V poslednom čase vidíme v gastronómií niekoľko trendov. Jedným z nich je aj snaha odísť od klasických jedál, ktoré máme zakorenené v našej kultúre. Hovoríme tu o rôznych mäsitých a hlavne ťažkých jedlách, ktoré sú pre nás viac škodlivé ako zdravé.  

Ľudia sa čoraz viac zaujímajú o jedlá, ktoré sú ľahšie, a obsahujú zdraviu prospešné živiny.

A presne takýto je aj náš dnešný recept. Je nabitý energiou, dobrými živinami a vitamínmi. Okrem toho je tento vegánsky šalát celkom ľahký v príprave, a v neposlednom rade, je neskutočne chutný.

A ako si ho môžete pripraviť doma?

 

Vegánsky šalát z červenej repy (cvikly), pomarančov, pražených lieskových orechov a dresingu z tahini.

 

Vegánsky šalát z červenej repy (cvikly), pomarančov, pražených lieskových orechov a dresingu z tahini.

 Čo budete potrebovať? 

  • 3 stredne veľké červené repy (cvikly)
  • 2 pomaranče
  • 1 lyžičku roztopeného kokosového oleja
  • Štipku soli a mletého čierneho korenia
  • ½ (60g) hrnčeka lieskových orechov
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • ¼ hrnčeka (okolo 50g) sezamovej pasty tahini
  • šťavu z jedného citróna
  • 1-2 polievkové lyžice javorového sirupu
  • 2-3 polievkové lyžice horúcej vody na zriedenie dresingu

A ako postupovať?

  1. Predhrejte si rúru na 205°C. Na plech do pečenia rozložte alobal, alebo papier do pečenia.
  2. Červenú repu ošúpte a nakrájajte na menšie krúžky. Ak vám zostanú nejaké väčšie, kľudne ich prekrojte na polovicu.
  3. Na plech poukladajte repu, pridajte kokosový olej, soľ, mleté čierne korenie, a všetko spolu premiešajte. Pečte približne 15 minút, a tak pridajte lieskové orechy, a pečte ešte okolo 8-10 minút.
  4. Medzitým si pripravte dresing. Do misky alebo hrnčeka vlejte tahini, šťavu z citróna, javorový sirup, a trošku horúcej vody. Všetko spolu vymiešajte až kým vám nepovstane stredne hustý dresing. Ak sa vám zdá, že je veľmi hustý, pokojne pridajte trošku viac horúcej vody.
  5. Ošúpte pomaranče a nakrájajte na menšie kúsky.
  6. Na tanier rozložte kúsky pečenej červenej repy a lieskové orechy. Pridajte pomaranče, posekanú petržlenovú vňať a všetko polejte dresingom.
  7. Šalát chutí najlepšie hneď po jeho príprave.
  8. Dobrú chuť :)

Vegánsky šalát z červenej repy (cvikly), pomarančov, pražených lieskových orechov a dresingu z tahini.



Zanechať komentár

Predtým, ako sa príspevky zobrazia, budú schválené.