Veganuary – všetko čo potrebujete o tomto zdravom mesiaci vedieť. - INFINUTY
Blog

Veganuary – všetko čo potrebujete o tomto zdravom mesiaci vedieť.

Ján Vasil

Veganuary – všetko čo potrebujete o tomto zdravom mesiaci vedieť.

Ak ste fanúšikom rôznych diét a zdravého životného štýlu, tak ste sa už určite stretli s pojmom – vegánstvo. Avšak, možno nie každý z vás vie, že vegánstvo má špecifický mesiac v roku, v ktorom sa o ňom hovorí najviac.

Tento mesiac sa volá VEGANUARY.

Jeho názov vznikol spojením dvoch slov vegan a January (január po ang.).

Táto nezisková organizácia bola založená v Spojenom Kráľovstve v roku 2014.

Od vtedy sa veganuary stáva každým rokom čoraz populárnejším a zapája sa do neho čoraz väčší počet ľudí. Podľa posledných štatistík sa v roku 2020 do tejto akcie prihlásilo okolo 400 000 ľudí z celého sveta.

Cieľom veganuary je spopularizovať vegánstvo a presvedčiť ľudí aby si vyskúšali tento zdravý životný štýl na vlastnej koži.

Ok, aby som neurazil žiadneho vegána (poprípade vegetariána), určite by som nemal použiť slovo „koža“. A prečo? Hlavnými myšlienkami vegánstva je totiž okrem nezabíjania zvierat a nekonzumovania jedla, ktoré z nich pochádza, aj ich chov, a nezabíjanie na komerčné účely. A len tak pre zaujímavosť, koža je jedným z najpoužívanejších živočíšnych produktov vo svete, a ročne sa kvôli nej zabije okolo 140 miliónov zvierat.

Čiže ešte raz. Cieľom veganuary je popularizácia tohto zdravého životného štýlu a presvedčenie ľudí, aby si vyskúšali vegánstvo aspoň na 31 dní.

Medzi hlavných patrónov tejto akcie patria také hviezdy ako držiteľ filmového Oscara Joaquin Phoenix, alebo spoluzakladateľ The Beatles Paul McCartney. Joaquin je celý život vegánom a Paul je už 40 rokov vegetariánom. 

 

Veganuary – všetko čo potrebujete o tomto zdravom mesiaci vedieť.

A prečo by ste mali vegánstvo vyskúšať práve vy?

Medzi hlavné dôvody prečo by ste mali vegánstvo aspoň raz vo svojom živote vyskúšať, určite patrí zlepšenie zdravia. Podľa veľkej časti ľudí, ktorí sú, alebo boli vegánmi, už po niekoľkých dňoch môžete očakávať zlepšenie vášho trávenia, a pocitu zvýšenej energie.

Čo sa týka dlhodobých pozitívnych účinkov na naše zdravie, vegánsky životný štýl môže pozitívne ovplyvniť cholesterol, pomáha udržiavať vyrovnanú hladinu cukru v krvi, alebo pomáha pri znižovaní váhy.

Podľa jednej americkej štúdie, vám vegánska strava môže pomôcť znížiť okolo 4kg váhy za 18 týždňov.

Okrem toho je rastlinná diéta jednoducho bohatšia na živiny ako tá založená na živočíšnej strave. Podľa niekoľkých štúdií nájdete v rastlinnej strave viac vlákniny, antioxidantov a iných zdravých živín. Okrem toho obsahuje aj viac draslíka, horčíka a vitamínov A,C a E.

Konzumácia čerstvého ovocia, zeleniny, strukovín, orechov a vlákniny je spojená s nižším rizikom srdcových chorôb. Podľa najnovších štúdií, kde sa porovnávali vegáni s ľuďmi s klasickou diétou, mali vegáni až o 75% menšiu šancu rizika vysokého krvného tlaku.

Okrem toho je dokázané, že vegáni majú až o 42% menšiu šancu úmrtia na nejakú chorobu srdca.

Ak vás vyššie uvedené výhody a pozitívne účinky ešte nepresvedčili, tak pre zaujímavosť ešte spomeniem, že vegánska diéta má pozitívne účinky na rôzne druhy artritídy. V jednej porovnávacej štúdií dostalo 40 ľudí možnosť prejsť na vegánstvo, alebo zostať na klasickej „všežravej“ diéte. Tí, ktorí sa rozhodli pre vegánstvo po 6 týždňoch trvania štúdie uvádzali vyššiu hladinu energie a celkovo lepšie fungovanie. Tým, ktorí zostali na klasickej diéte sa ich zdravie nezmenilo.

 

Veganuary – všetko čo potrebujete o tomto zdravom mesiaci vedieť.

Pozitívny dosah vegánstva na prírodu.

Okrem pozitívnych účinkov rastlinnej diéty na naše zdravie, určite stojí za zmienku aj jej pozitívny dosah na prírodu.

Podľa jednej štúdie zverejnenej v anglických novinách The Independent, je spomenuté, že konzumácia vegánskej stravy by mohla byť „najväčšou cestou“, ako znížiť náš negatívny vplyv na životné prostredie na Zemi.  Vedci z Oxfordskej univerzity totiž zistili, že odstránenie mäsa a mliečnych výrobkov z vašej stravy môže znížiť uhlíkovú stopu jednotlivca (carbon footprint pozn.) z potravy až o 73 percent. Ak by tak spravili všetci ľudia na svete, oblasť veľká ako USA, Čína, Austrália a celá Európska únia dohromady, by sa prestala používať na chov rôznych zvierat.  

Vegánska strava má tiež väčší pozitívny dosah na prírodu ako napríklad jazdenie v elektrickom aute.  

Na čo si dať pri vegánstve pozor?  

V prípade, že je vegánska strava dobre zostavená, čaká vás veľa pozitívnych vecí, a hlavne pozitívna zmena vášho zdravia.  

Na čo si však určite dajte pozor je skúšanie rôznych receptov a konzumácia všetkého čo je vegánske. Do tejto kategórie spadajú aj rôzne „fast-foody“ a vopred pripravené, a hlbokozmrazené jedlá.

Ak si totiž na to nedáte pozor, môžete skončiť s poškodeným zdravím. A to nikto z vás určite nechce. Okrem toho, že vám klesne hladina vitamínov B12 a D, môžete tiež zaznamenať pokles železa, vápniku a zinku.  

Preto určite dbajte o to, aby ste si väčšiu časť vašich jedál varili doma a len podľa overených receptov. A ak to s vegánstvom myslíte ešte vážnejšie a rozhodnete sa byť vegánmi dlhšie ako 31 dní počas januára, určite to tiež prekonzultujte s odborníkmi na rastlinnú stravu.

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená