3 druhy pesta, ktoré si hneď obľúbite.

3 druhy pesta, ktoré si hneď obľúbite.

3 druhy pesta, ktoré si hneď obľúbite. 

Pesto (alebo tiež „pesto alla Genovese“) dnes patrí či už v Taliansku, alebo vo svete medzi jednu z najobľúbenejších prísad. Ľudia ho jedávajú s cestovinami, s grilovaným mäsom, s rybami, so zemiakmi, dávajú ho na pizzu, alebo jedia len tak s chlebom, alebo bagetkou.

Podľa odborníkov sa prvé pesto objavilo už v Rímskej ríši, kde patrilo medzi základné, a veľmi obľúbené potraviny.

Prvé pesto sa vyrábalo z drveného cesnaku, byliniek, syra, olivového oleja a vínneho octu, a jedávalo sa hlavne s chlebom.

Moderné pesto, pochádza s talianskeho Janova (Genoa po Tal.) a jeho história sa začala okolo 5teho storočia nášho letopočtu. Od toho najstaršieho sa líši hlavne tým, že sa do neho pridáva čerstvá bazalka. Tá však nebola jeho súčasťou až do roku 1863, kedy Giovanni Battista Ratto zverejnil prvý oficiálny recept pesta, tak ako ho poznáme dnes.

Okrem bazalky sa do neho pridávajú aj píniové oriešky, cesnak, olivový olej, soľ, a tvrdý syr ako napríklad Parmezán (Parmigiano-Reggiano), Pecorino Romano alebo Grana Padano.

Aj keď je táto kombinácia najpopulárnejšia, objavujú sa aj iné verzie pesta.

My dnes pre vás máme pripravené hneď 3 rôzne druhy. Všetky sú veľmi chutné, a môžete ich jesť na veľmi veľa spôsobov. Do toho nášho klasického sme pridali pražené píniové oriešky, druhé je spravené z praženej jarnej cibuľky, lieskových orieškov a údenej slaniny, a to tretie je vegánske z mandlí, mladého špenátu a ľanového oleja.

Chcete vedieť ako si ich môžete pripraviť doma?

 

3 druhy pesta, ktoré si hneď obľúbite.

 

Pesto z pražených píniových orieškov a bazalky.

 

 Čo budete potrebovať?

  • 150g čerstvej bazalky (hlavne lístkov)
  • 50g strúhaného Parmezánu
  • Olivový olej extra virgin
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50g pražených píniových orieškov
  • Soľ

Ako postupovať?

  1. Píniové oriešky opražte do zlato-hneda na suchej panvici, a nechajte trošku vychladnúť.
  2. Všetky prísady vložte do mixéra a mixujte na plných obrátkach okolo 2 minút. V prípade, že sa vám lístky bazalky prilepia k stene mixéra, zoškrabte ich lyžičkou a mixujte ešte chvíľu. Ak je pesto husté pridajte trošku viac olivového oleja. Na konci pridajte štipku soli a premiešajte.
  3. Toto pesto môžete podávať skoro so všetkým.

 

Pesto z praženej jarnej cibuľky, lieskových orieškov, a údenej slaniny.

 

 

Čo budete potrebovať?

  • 2 zväzky jarnej cibuľky
  • 60ml rastlinného oleja
  • 80g údenej slaniny
  • 75g lieskových orieškov
  • 1 polievková lyžica čerstvého estragónu (môžete použiť aj sušený, avšak iba ½ čajovej lyžičky)
  • 2 polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100g tvrdého údeného syra
  • Soľ a mleté čierne korenie

Ako postupovať?

  1. Lieskové oriešky rozložte na plech do pečenia a pečte v rúre na 180°C okolo 10-15 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a posekajte na hrubo.
  2. Medzitým nakrájajte jarnú cibuľku na väčšie pásiky, a čerstvý estragón, a petržlenovú vňať na jemno.
  3. Nakrájajte údenú slaninu na menšie kocky a nastrúhajte údený syr.
  4. Na rozohriatu panvicu vlejte olej a pridajte jarnú cibuľku. Pečte okolo minúty alebo do kedy cibuľka nezhnedne. Dávajte si však pozor aby ste cibuľku nepripálili. Upečenú jarnú cibuľku nechajte vychladnúť, a tak posekajte na jemno.
  5. Na tej istej panvici opražte údenú slaninu do chrumkava. Po upečení, slaninu preložte na kuchynskú utierku, aby odtiekol nadbytočný tuk.
  6. Opraženú, a na jemno nasekanú jarnú cibuľku vložte do misky, a pridajte upečenú slaninu, pražené lieskové oriešky, posekaný estragón a petržlenovú vňať. Pridajte tiež pretlačený, alebo rozdrvený cesnak, a nastrúhaný údený syr. Ochuťte soľou, čiernym mletým korením, a poriadne vymiešajte.
  7. Podávajte s cestovinami, rôznymi šalátmi, alebo grilovaným mäsom.

 

Vegánske pesto z mandlí, mladého špenátu a ľanového oleja.

 

 

Čo budete potrebovať?

  • 250g mladého špenátu
  • 50ml ľanového oleja z prvého tlačenia
  • 75g mandlí
  • 1 strúčik cesnaku
  • Šťavu z ¼ citrónu
  • Soľ

Ako postupovať?

  1. Všetky prísady (okrem citrónovej šťavy) vložte do mixéra, a mixujte na najvyšších obrátkach okolo 2 minút. Po tomto čase by ste mali mať pesto práve hotové.
  2. Teraz pridajte čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu, a štipku soli. Mixujte ešte okolo 15 sekúnd.
  3. Kedže toto pesto v sebe nemá žiadny syr, bude mať trošku inú konzistenciu ako klasické. Avšak ak bude podľa vás ešte husté, jednoducho pridajte viac ľanového oleja.
  4. Podávajte s cestovinami, ako základ vegánskej pizze, alebo s rôznymi šalátmi.

Všetky 3 pestá môžete uskladniť v chladničke, alebo do konca zamraziť. V chladničke vydržia čerstvé okolo 1 týždňa.




Zanechať komentár

Predtým, ako sa príspevky zobrazia, budú schválené.