Prečo by ste mali jesť orechy po 40tke? - INFINUTY
Blog

Prečo by ste mali jesť orechy po 40tke?

Ján Vasil

V poslednom čase sa o orechoch veľmi často hovorí ako o superpotravinách. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny sú skvelé napríklad na raňajky alebo po náročnom dni, či tréningu. Obsahujú veľké množstvo rôznych vitamínov a tiež aj zdravých nenasýtených mastných kyselín. Všetky tieto živiny majú nespočetné množstvo výhod na naše zdravie.

Podľa najnovších vedeckých výskumov by však jedna skupina ľudí mala jesť orechy pravidelne. Jedná sa o osoby, ktoré majú po 40tke. Pravidelná konzumácia orechov v tomto veku znižuje riziko demencie, ktorá by sa mohla objaviť neskôr.

Jedenie orechov po 40tke znižuje riziko demencie. 

V štúdii zverejnenej v anglických novinách The Independent, pravidelná konzumácia orechov po 40tke znižuje riziko demencie, ktorá by sa mohla objaviť v neskoršom veku.

Výskumníci z Národnej Univerzity v Singapure sledovali medzi rokmi 1993 a 2016 viac ako 17 000 ľudí. V prvej fáze sledovali ich diétu a stravovacie návyky, a neskôr sa zamerali na kognitívne funkcie ich mozgu.

Tí, ktorí po 40tke začali jesť orechy dva- alebo viackrát do týždňa, mali až o 1/5 menšie problémy s pamäťou vo veku 60 a viac rokov v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedli orechy raz na mesiac.

Táto štúdia ďalej ukázala, že osoby, ktoré jedli orechy po 40tke minimálne raz za týždeň, mali až o 19% menšie problémy s pamäťou vo veku od 60 do 80 rokov.  

Výsledky tejto štúdie tiež potvrdzuje aj ďalší výskum, ktorý robila Univerzita Južnej Austrálie. Pri sledovaní približne 5000 ľudí vo veku nad 55 rokov sa potvrdilo, že na vylepšenie kognitívnych funkcií mozgu vystačí zjesť dve polievkové lyžice orechov alebo kvalitného orechového masla denne. Osoby, ktoré konzumovali orechy v takýchto dávkach, dosiahli až o 60% lepšie výsledky myslenia a pamäte v porovnaní s tými, ktorí orechy jedávali veľmi zriedkavo alebo vôbec.

A čo sa za tým vlastne ukrýva?

Orechy sú plné omega 3 mastných kyselín a antioxidantov. Tieto látky pomáhajú udržiavať vyššiu koncentráciu a vylepšujú pamäť pri náročných úlohách.

Po konzumácií orechov sa tiež zvyšuje frekvencia mozgových vĺn, ktoré nám pomáhajú myslieť, učiť sa a pamätať si, či už staré alebo nové vedomosti.

Jedným z orechov, ktorý mal v niekoľkých štúdiách najvyšší pozitívny dosah na fungovanie mozgu boli pistácie. Okrem vylepšenia pamäte pri učení tiež vylepšili vstrebávanie informácií a zvýšili rapídne pohyby oka pri spaní. Tie sú dôležité hlavne pre udržiavanie dobrej imunity a tiež dobrého a hlbokého spánku.

A čo dodať na záver?

Ako vidíme, orechy patria do skupiny zdravých potravín. Okrem vylepšenia fungovania mozgu vám tiež môžu pomôcť znížiť váhu, vylepšiť a hlavne udržať zdravý cholesterol, ako aj udržovať vaše cievy a srdce zdravými.

Je už len na vás či si orechy dáte na raňajky alebo ako desiatu, či olovrant. Jedna vec je však kľúčová. Vždy vyberajte len tie najkvalitnejšie orechy a to len z overených zdrojov. Nikdy nekupujte orechy, ktoré nemajú uvedený pôvod. Veľmi ľahko sa totiž môže stať, že také orechy budú napchané rôznymi chemikáliami z rôznych postrekov, a v konečnom dôsledku vám môžu viac uškodiť ako pomôcť.

A ak vás zaujíma odkiaľ pochádzajú tie naše orechy, určite vám odporúčame tento článok.

Oporúčame tiež:

Všetko čo potrebujete vedieť o našich orechoch.

Sú mandle tak zdravé ako sa o nich hovorí? Mali by ste ich vôbec jesť?

Pekanové orechy, jesť či nejesť? Všetko čo by ste mali vedieť o pekanových orechoch.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poznámka: Názory vyjadrené v tomto článku sú osobnými názormi autora. InfiNuty s.r.o. nezodpovedá za presnosť, úplnosť, vhodnosť alebo platnosť akýchkoľvek informácií uvedených v tomto článku. Pred akoukoľvek zmenou vo vašom stravovaní sa odporúčame poradiť s vaším lekárom alebo výživovým poradcom.

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená