Sú mandle tak zdravé ako sa o nich hovorí? Mali by ste ich vôbec jesť? - INFINUTY
Blog

Sú mandle tak zdravé ako sa o nich hovorí? Mali by ste ich vôbec jesť?

Ján Vasil

Sú mandle tak zdravé ako sa o nich hovorí? Mali by ste ich vôbec jesť?

Na svete je už len veľmi málo ľudí, ktorí sa s mandľami ešte nikdy nestretli. Mandle sú dnes veľmi populárne a nájdete ich v rôznych kultúrach, jedlách a tovaroch.

Obsahujú veľké množstvo zdravých živín a tukov, vitamínov a vlákniny, a majú dokázané pozitívne účinky na naše zdravie.

Avšak, možno nie každý z vás vie, že nadmerná konzumácia mandlí (a vlastne všetkého) môže mať aj negatívne účinky. A to nie len na naše zdravie, ale aj na prírodu.

Čo sú vlastne mandle a aké majú výhody?

Aj keď sú mandle považované za orechy, sú to vlastne jadierka rovnomenných stromov.

Mandle pochádzajú z Iránu a okolitých štátov, kde sa pestovali už niekoľko tisíc rokov pred našim letopočtom. Prvé zmienky o mandliach sa objavili v dnešnom Jordánsku už okolo rokov 3000-2000 pred. Kr. Okrem toho, mandle boli objavené aj v sarkofágu egyptského faraóna Tutanchamóna, ktorý žil 1325 rokov pred. Kr..

Od tej doby, sa mandle dostali z oblasti Stredozemného mora, až do Kalifornie, kde sa dnes pestuje zhruba 60% svetovej výroby.  

100g mandlí obsahuje 637 kcal, 53g tukov, 18g sacharidov z toho 4g cukrov, 12g vlákniny a 20g bielkovín.

Okrem toho sú mandle doslova nabité vitamínmi a antioxidantami. 

Medzi dokázané pozitívne účinky patria napríklad znižovanie váhy a cholesterolu, znižovanie rizika niektorých druhov rakoviny a srdcovo-cievnych ochorení, alebo udržiavanie dobrej hladiny cukru v krvi.

 

Sú mandle tak zdravé ako sa o nich hovorí? Mali by ste ich vôbec jesť?

Ako vám mandle môžu uškodiť?

V dnešnom svete kolujú rôzne informácie, v ktorých mandle vystupujú ako jedny z najzdravších orechov vôbec. Avšak tak ako je to v živote so všetkým, aj nadmerná konzumácia mandlí má svoje negatívne účinky.   

Môžu spôsobovať problémy s trávením: Keďže mandle obsahujú veľké množstvo vlákniny (presnejšie je to 12g vlákniny v 100g mandlí), ich nadmerná konzumácia vám môže spôsobiť zápchu. Preto sa pri konzumácií mandlí odporúča pitie väčšieho množstva vody. Okrem toho, medzi ďalšie vedľajšie účinky patria napríklad hnačka, nafúknuté brucho, alebo bolesti žalúdka.

Znižujú vstrebávanie dobrých živín: veľké množstvo vlákniny, ktoré mandle obsahujú, môže mať za následky zníženie vstrebávania vápnika, magnézia, mangánu a železa do organizmu. Preto, ak chcete predísť takýmto problémom, konzumujte mandle medzi hlavnými jedlami, na desiatu alebo olovrant. Maximálna odporúčaná denná dávka je okolo 30g mandlí na deň.

Zvyšujú váhu: aj keď mandle patria medzi orechy, ktoré vám môžu pomáhať váhu znížiť, ich nadmerná konzumácia (viac ako 20 kusov mandlí nad maximálnu dennú dávkú) vám zaručí presný opak. Efekt naberania na váhe, je spôsobený hlavne nadmerným množstvom kalórií, a tiež zníženou fyzickou záťažou.

Môžu spôsobovať rôzne alergie: mandle sú po vlašských a kešu orechoch tretími orechmi s najvyšším počtom alergických reakcií. Väčšina týchto alergií je spôsobených hlavne amandínom, ktorý sa v mandliach nachádza a bol nedávno pridaný na zoznam alergénov.

Mandle a ich negatívny dosah na prírodu.

Možno si teraz pomyslíte, ako len môže pestovanie orechov negatívne ovplyvňovať prírodu. Avšak, pravda je taká, že mandle patria k jedným z najväčších „škodcov“.

Na vypestovanie jednej mandle je potrebných 4,2 l vody. Ak zoberieme do úvahy, že mandle rastú hlavne v suchých oblastiach kde je nedostatok čistej vody, negatívny dosah na prírodu je automatický.

Ako príklad dáme Kaliforniu v Spojených štátoch. Kalifornia je jedným z najväčších pestovateľov mandlí na svete s ročnou produkciou okolo 1 milióna ton. Oblasť, na ktorej sa dnes mandle pestujú je o 44% väčšia ako pred 10 rokmi. Okrem toho, voda potrebná na ich pestovanie sa sťahuje z lokálnych jazier a riek. To negatívne ovplyvňuje napríklad chov lososa kráľovského, ktorý jednoducho nemá kde žiť.  

Táto zmena má za následok ešte jednu vec, a tou sú vysoké ceny, či už mandlí alebo spomínaného lososa kráľovského, ktorého chov tiež rastie.

Medzitým sa v Anglicku za posledné roky zvýšil predaj mandlí a mandľového mlieka až o 79% a cena lososa sa zdvojnásobila. To všetko vytlačilo svetové ceny ešte vyššie. A aby sa americké firmy ako tak udržali na trhu, sadia a pestujú ešte viac mandlí ako predtým. Tým pádom potrebujú ešte viac miesta a vody. 

A aby toho nebolo málo, pestovanie mandlí v Kalifornii má ešte jeden veľmi negatívny dosah na prírodu. Na to aby mandľové stromy mohli mať mandle, sú potrebné včely, ktoré ich opelia.

Presnejšie povedané, na opelenie všetkých mandlí v Kalifornii je potrebných 1,4 milióna včiel. A keďže Kalifornia nie je včelárskou oblasťou, celé včelie kolónie sú dovážané z iných amerických štátov.

Ani to by však nebol až taký problém, keby sa všetky tie včely vrátili tam odkiaľ prišli. Avšak, napríklad v roku 2014 všetky včely, ktoré tam boli privezené, zahynuli po kontakte s pesticídmi.

A odkiaľ pochádzajú naše mandle? 

Aj na základe týchto informácií sme sa rozhodli robiť veci inak. Namiesto mandlí z neoverených zdrojov sme si dali za cieľ nájsť niekoho, kto nám vypestuje mandle podľa našich očakávaní.

Po niekoľkých týždňoch hľadania a testovania sme jedného takého našli. Volá sa Konstantinos a pochádza z Grécka. Mandle od Konstantina sa hneď stali hitom u našich zákazníkov a tiež ich ocenila aj porota na gastronomickej súťaži Great Taste Awards (pozn. naše mandle získali 1 zlatú hviezdu na Great Taste Awards 2020). 

Naše mandle sú oveľa chutnejšie a kvalitnejšie ako napríklad tie americké alebo španielske.

A aj to je zásluha Konstantina, ktorý má pre nás vždy odložené iba tie najčerstvejšie a najkvalitnejšie mandle.

V neposlednom rade, naše mandle a produkty, ktoré z nich vyrábame, sú chutné aj vďaka špeciálnej technike praženia, ktorú používame.

A čo teraz? Mali by ste teda mandle jesť, či nie? 

Odpoveď na túto otázku je jednoznačná – ak na ne nie ste alergickí, tak určite áno.

Mandle fakt patria medzi to najzdravšie čo máme. Obsah zdravých živín v mandliach je vysokýa a majú veľmi pozitívne účinky na naše zdravie a metabolizmus.

Dávajte si mandle raz za niekoľko dní ako doplnok vašej bežnej stravy. Pokojne zameňte klasické mlieko za mandľovéa a určite tiež vyskúšajte mandľové maslo.

Avšak pri ich konzumácií majte na pamäti, že to s nimi netreba preháňať.

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená