10 spôsobov ako využiť kokosový olej, a to nie len v kuchyni. - INFINUTY
Blog

10 spôsobov ako využiť kokosový olej, a to nie len v kuchyni.

Ján Vasil

Pred niekoľkými týždňami sme zverejnili článok, v ktorom sme odpovedali na najčastejšie kladené otázky o kokosovom oleji. Okrem toho v ňom nájdete aj informácie o jeho najhlavnejších vlastnostiach a aj pozitívnych účinkoch na naše zdravie.

Dnes sa pozrieme na oblasť, v ktorej sa kokosový olej využíva veľmi často. A ak si myslíte, že tento článok bude o varení alebo kuchyni, tak sa vám musíme priznať, že to kuchyňa nie je.

10 spôsobov ako využiť kokosový olej, a to nie len v kuchyni.

V poslednom období sa kokosový olej stal taký populárny, že je dnes v obchodoch ľahšie nájsť produkt, v ktorom sa nachádza, ako produkt, v ktorom nie je.

Jedným z hlavných odvetví, v ktorom je kokosový olej extrémne populárny, je kozmetický priemysel. Kokosový olej nájdete v šampónoch a kondicionéroch, rôznych maskách na tvár, zubných pastách, krémoch, CBD olejoch, balzamoch na pery, ako aj rúžoch alebo v telových peelingoch a mydlách.

Kokosový olej je veľmi často považovaný za jeden z najlepších, a hlavne prírodných, hydratačných výrobkov.  

Okrem toho má tiež veľmi dobré antibakteriálne účinky, vďaka čomu sa hodí napríklad na hojenie povrchných rán na koži.   

A ako môžete využiť kokosový olej?

  1. Pravidelné natieranie kože kokosovým olejom má okrem hydratačných a antibakteriálnych účinkov ešte jednu veľkú výhodu. Podľa najnovších štúdií vám totiž môže pomôcť chrániť pokožku pred UV žiarením. Táto štúdia ďalej potvrdzuje, že kokosový olej dokáže zablokovať okolo 20% škodlivého slnečného žiarenia. Avšak je veľmi dôležité spomenúť aj to, že kokosový olej neposkytuje až takú ochranu ako klasický výrobok na opaľovanie. Ten dokáže zablokovať až 90% UV žiarenia.
  1. Keďže má kokosový olej antibakteriálne účinky, je vhodný ako doplnok pri čistení zubov. Po anglicky sa táto metóda nazýva „oil pulling“. Už 10 minút čistenia zubov s kokosovým olejom značne znižuje riziko zápalu ďasien, tvorbu a usádzanie zubného kameňa. Tu tiež treba spomenúť, že kokosový olej vám síce klasickú zubnú pastu nenahradí, avšak veľmi dobre ju doplní.
  1. Už sme spomenuli, že kokosový olej má dobré hydratačné vlastnosti. Je vhodný na natieranie suchých a popraskaných miest na pokožke, napríklad na lakťoch a kolenách. Dokonca vám pomôže navlhčiť a zahojiť aj popraskané päty. Jednoducho si pred spaním na päty rozotrite tenkú vrstvu kokosového oleja a natiahnite si ponožky. Po niekoľkých takýchto nociach by mali byť viditeľné prvé výsledky.
  1. Kokosový olej sa veľmi často pridáva do vlasovej kozmetiky. Podľa jednej štúdie, ktorá porovnávala kokosový, minerálny a slnečnicový olej, iba ten kokosový skutočne ochránil vlasy pred ich poškodením. Ďalší výskum potvrdil, že tento efekt má na svedomí kyselina laurová, ktorá sa v kokosovom oleji nachádza. Táto kyselina totiž preniká do vlasov oveľa hlbšie ako iné látky.
  1. Opäť sa vraciame k antibakteriálnym účinkom kokosového oleja. V jednej štúdií, ktorá bola robená na potkanoch sa totiž podarilo objaviť, že u potkanov, ktorých povrchné rany boli natierané kokosovým olejom, sa tieto rany hojili rýchlejšie a lepšie, ako u tých, ktorých rany sa nenatierali vôbec. Preto sa odporúča natieranie akýchkoľvek malých rán tenkou vrstvou kokosového oleja.
  1. Možno tomu bude ťažké uveriť, ale kokosový olej sa tiež môže použiť ako repelent pred komármi. Stačí ak ho zmiešate s niektorým z Thajských éterických olejov. Podľa jednej štúdie vás takýto repelent ochráni až pred 98% druhmov komárov.
  1. Ďalším zo spôsobov ako využiť kokosový olej je napríklad výroba domáceho (DIY) deodorantu.Takýto deodorant vás síce neochráni pred potom samotným, avšak jeho antibakteriálne účinky vám pomôžu znížiť nepríjemný zápach často produkovaný práve baktériami.
  1. Kokosový olej je tiež veľmi obľúbený ako odličovač make-upu. Vystačí ho naniesť na bavlnený tampón alebo utierku a vytrieť make-up tak ako by ste to robili s iným prípravkom.
  1. Keďže má kokosový olej vynikajúce hydratačné účinky, hodí sa tiež ako balzam na pery. Kokosový olej neobsahuje vodu, a preto udrží vaše pery dokonale navlhčené dlhší čas.
  1. Kokosový olej sa dá využiť na niekoľko rôznych spôsobov. Medzi veľmi obľúbené produkty patria aj rôzne podomácky vyrobené peelingy a mydlá. Tie sa tešia veľkej popularite hlavne vďaka ich veľmi jednoduchej príprave a účinnosti. Ak ste teda fanúšikom DIY výrobkov, skúste si takýto peeling pripraviť aj vy.

A čo dodať na koniec? 

Na záver treba ešte spomenúť, že aj keď je kokosový olej veľmi zdravý a jeho využitiu sa medze nekladú, netreba zabúdať na jednu vec. A tou je dôkladne preverenie jeho pôvodu a zloženia pri každom nákupe.

Niektorí výrobcovia ho totiž získavajú zo zdrojov, ktoré môžu mať negatívny dosahu na prírodu a okrem toho sa vám tiež môže stať, že v jeho zložení nájdete aj nechcené konzervanty alebo iné prísady, ktoré do neho jednoducho nepatria.

A ak by ste chceli vedieť odkiaľ pochádza náš kokosový olej, tak sú to Filipíny. Okrem toho náš kokosový olej pochádza z ručne zbieraných kokosových orechov a pri ich zbere boli dodržané tie najhumánnejšie a najekologickejšie štandardy.

 

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená