
Aj keď sú lieskové orechy u nás pomerne známe, nie každý o nich vie, že pochádzajú zo Škótska. Podľa nálezov a výskumov z roku 1995 sa lieskové orechy v Škótsku bežne pestovali už okolo 8 000 rokov pred Kristom. To z nich robí jedny z najstarších orechov vôbec.
Okrem toho sú lieskové orechy jedny z najpopulárnejších orechov na svete. Nájdete ich v rôznych čokoládach, tortách, dezertoch, čokoládových krémoch alebo dokonca v likéroch.
V neposlednom rade sú lieskové orechy veľmi zdravé a majú pozitívne účinky na naše zdravie.
Čo sú lieskové orechy?
Lieskové orechy sú ovocím lieskových stromov, ktoré dorastajú do výšky niekoľkých metrov. Vytvárajú sa v matici odkiaľ samovoľne vypadávajú po dozretí. Vypadnuté lieskové orechy sa neskôr zbierajú ručne alebo mechanicky a tak sa spracovávajú a distribuujú do celého sveta.
Najväčším pestovateľom lieskových orechov je Turecko, kde sa pestuje okolo 70% svetovej produkcie. Za Tureckom nasledujú Taliansko, Azerbajdžan, USA, Čile a Čína.
Medzi veľmi obľúbené patria pražené lieskové orechy alebo lieskové maslá a nátierky.
Čo obsahujú lieskové orechy?
Výživové údaje na 100 g:
Energia 2 628 kJ / 628 kcal
Tuky 61 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 5 g
z toho mononenasýtené mastné kyseliny 46 g
z toho polynenasýtené mastné kyseliny 8 g
Sacharidy 17 g
z toho cukry 4 g
Vláknina 10 g
Bielkoviny 15 g
Soľ 0 g
Lieskové orechy, nutričné hodnoty a ich účinky na zdravie.
Lieskové orechy obsahujú veľké množstvo zdravých tukov, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý kardiovaskulárny systém. Napomáhajú tiež k znižovaniu cholesterolu.
Okrem toho sú lieskovce veľmi dobrým zdrojom vitamínov A, D, E, B6, vápnika a železa. A vďaka vysokému obsahu horčíka pomáhajú znižovať kŕče, svalovú únavu a dokonca znižujú bolesti hlavy.
Lieskovce sú u nás bežne dostupné, a aj preto by ste ich určite mali pridať do vašej každodennej stravy.
Ako jesť lieskové orechy?
Ak si nie ste celkom istí, čo s lieskovými orechmi robiť, skúste si ich zopár prihodiť do vašich raňajok alebo si dajte niekoľko kúskov len tak, počas dňa.
Okrem toho sú vhodné na pečenie a chutia skvelo napríklad s horkou čokoládou. Ak vás takáto kombinácia zaujala určite by ste mali vyskúšať naše lieskovo čokoládové muffiny.
A čo dodať na záver?
Ako sme už spomínali na začiatku lieskové orechy patria medzi veľmi obľúbené orechy. Čo možno neviete je, že až 25% svetovej produkcie končí v továrňach spoločnosti Ferrero, ktorá ich využíva hlavne na výrobu obľúbeného čokoládového krému Nutella.
Nedajte sa však zmiasť týmto názvom. Aj keď je Nutella označovaná ako lieskový krém, obsahuje „len“ 13% lieskových orechov. Zbytok tvoria hlavne cukor, palmový olej a iné prísady. Podľa niektorých štúdií bola Nutella dokonca označovaná za veľmi škodlivú na naše zdravie. A keďže ju obľubujú hlavne deti, určite to s ňou netreba preháňať.
V neposlednom rade má veľký význam aj pôvod lieskových orechov. Podľa vyšetrovania, ktoré spravila televízna stanica BBC sa pri zbere lieskových orechov často využívajú deti. A to hlavne v Tureckých sadoch.
Preto vám odporúčame kupovať lieskové orechy z overených zdrojov. Tie naše pochádzajú hlavne od nášho overeného pestovateľa Konstantina z Grécka. Okrem nich sme nedávno do našej ponuky pridali aj veľmi chutné lieskové orechy z Gruzínska.
Dobrý deň Ľudmila, presný dátum zberu lieskových orechov záleží od ich pôvodu. U nás sa lieskové orechy zbierajú od druhej polovice augusta až do druhej polovice októbra, avšak všetko to tiež záleží aj od počasia.
zber lieskových orechov.Kedy je ten najsprávnejší čas?