Pistácie – všetko, čo by ste mali vedieť o pistáciách. - INFINUTY
Blog

Pistácie – všetko, čo by ste mali vedieť o pistáciách.

Ján Vasil

Pistácie (pistachio po anglicky, pozn. autora) sú jednými z najobľúbenejších orieškov vôbec. Sú nabité energiou a obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných živín. Sú veľmi chutné a môžete ich jesť pražené, solené, alebo pridávať do rôznych koláčikov, zmrzliny, poprípade si z nich môžete pripraviť pistáciové maslo.

Pistácie sú neuveriteľne obľúbené a všestranné jedlo, ktoré je známe svojou lahodnou chuťou a množstvom zdravotných výhod. Aj keď sa často označujú ako orechy, pistácie sú v skutočnosti jedlé jadrá nachádzajúce sa v ovocí pistáciového stromu.

Sú známe svojou vysokou nutričnou hodnotou, ktorá zahŕňa zdravé tuky, bielkoviny, vlákninu, draslík, fosfor, tiamín, meď, mangán a vitamín B6. Sú tiež bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred rôznymi chorobami. V porovnaní s inými orechmi obsahujú pistácie menej kalórií, vďaka čomu sú ideálnym doplnkom zdravej výživy.

Napriek svojej popularite patria pistácie medzi najdrahšie orechy na svete, najmä kvôli ich pomalému rastu, dvojročnému cyklu zberu a procesu ručného zberu, ktorý je náročný na prácu. Je dôležité získavať vysokokvalitné pistácie, ako sú tie z Grécka, ktoré sú známe svojou väčšou veľkosťou a vynikajúcou chuťou.

Výsledkom praženia pistácií bez dodatočného tuku a soli môže byť zdravší a lahodnejší produkt, o čom svedčia aj naše ocenené pistácie, či dokonca 100% pistáciové maslo vyrobené z prémiových gréckych pistácií.

Pistácie – všetko, čo by ste mali vedieť o pistáciách.

Pistácie – krátka história.

Ešte predtým ako sa dostaneme k tomu, čo obsahujú pistácie a aké sú ich účinky na naše zdravie, poďme sa v krátkosti pozrieť na ich históriu.

Hneď na začiatku vám však prezradíme, že pistácie nie sú orechy. Aspoň nie v pravom slova zmysle. Pistácie síce rastú na stromoch, avšak sú to „len“ jedlé jadierka ovocia z pistáciového dreva. Z jedného pistáciového dreva je možné vypestovať okolo 50kg pistácií, alebo približne 50 000 kusov každé dva roky.

Pistácie patria do rodiny tzv. kešu orechov a pochádzajú zo strednej Ázie, kde sa dnes nachádza Irán a Afganistan.

A práve Irán momentálne patrí k najväčším pestovateľom pistácií na svete, kde sa pestuje okolo 50% svetovej produkcie. Okrem Iránu sa pistácie pestujú aj v  USA, Turecku, Číne, Sýrii alebo v Grécku.

Ako sa pražia a solia pistácie? 

Pistácie v surovom stave vôbec nie sú slané a soľ sa do nich pridáva až pri ich spracúvaní. Praženie a solenie pistácií je jednoduchý proces zahŕňajúci ich uvarenie v osolenej vode pred ich presunutím do pece na ďalšie praženie.

Po vychladnutí sa slané a upražené pistácie balia do balíčkov a tak putujú do obchodov po celom svete.

Konečným produktom je lahodný a výživný snack, ktorý si môžete vychutnať v rôznych podobách. Pistácie sa dajú pridávať do šalátov, používať do pečených či nepečených dezertov, zapracovávať do domácej zmrzliny alebo dokonca premeniť na pistáciové maslo.

 

Prečo sú pistácie také drahé?

Možno ste touto otázkou teraz zaskočení, avšak pravda je taká, že pistácie patria medzi najdrahšie orechy na svete. A prečo je tomu tak?

Ich vysoká cena je spôsobená niekoľkými faktormi, avšak za zmienku stojí hlavne ich pomalý rast a tiež to, že pistáciové drevo rodí jadierka len raz za dva roky. Prvé pistácie sa na stromoch objavujú až medzi 15-20 rokom od ich zasadenia. V neposlednom rade sú pistácie takmer vždy zbierané výhradne ručne, čo len zvyšuje náklady na pestovanie a aj ich cenu.

Čo obsahujú pistácie? 

Energia 2 351 kJ / 562 kcal
Tuky 45 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 6 g
z toho mononenasýtené mastné kyseliny 24 g
z toho polynenasýtené mastné kyseliny 14 g
Sacharidy 28 g
z toho cukry 8 g
Vláknina 10 g
Bielkoviny 20 g
Soľ 0 g

Pistácie a ich účinky na zdravie.

Pistácie patria medzi jedny z najzdravších orechov vôbec.

Okrem vysokého obsahu zdravých tukov, bielkovín a vlákniny obsahujú aj draslík, fosfor, tiamín, meď, mangán a vitamín B6.

Práve vitamín B6 je pre nás veľmi dôležitý a pomáha regulovať cukor v krvi, ako aj tvorbu hemoglobínu - molekuly, ktorá prenáša kyslík v červených krvinkách.

Pistácie obsahujú aj vysoké množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred rôznymi chorobami a v porovnaní s inými orechmi viac antioxidantov obsahujú už len vlašské a pekanové orechy.

Medzi najväčšie výhody pistácií určite patrí aj to, že obsahujú menej kalórií ako iné orechy. Na porovnanie, 100g pistácií obsahuje 562kcal, 100g mandlí obsahuje 637kcal a 100g pekanových orechov obsahuje až 729 kcal.

Aj vďaka tomuto sú vhodným doplnkom stravy pre ľudí na rôznych diétach.

Keďže pistácie pomáhajú udržiavať dobrú hladinu cukru v krvi ,sú vhodné aj pre ženy v tehotenstve, ktoré trápi napríklad tehotenská cukrovka. * (predtým ako sa vrhnete na pistácie v tehotenstve sa odporúčame poradiť s vašim lekárom alebo výživovým poradcom.)

Iné zdravotné prínosy pistácií

Zdravie srdca

Ukázalo sa, že pistácie zlepšujú zdravie srdca tým, že znižujú hladinu LDL („zlého“) cholesterolu a zvyšujú hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu. Pomáhajú tiež regulovať krvný tlak, a to vďaka vysokému obsahu draslíka.

Regulovanie hmotnosti

Vďaka nižšiemu obsahu kalórií, v porovnaní s inými orechmi a vysokému obsahu vlákniny, môžu pistácie pomôcť pri regulovaní hmotnosti podporou pocitu plnosti a znížením celkového príjmu kalórií.

Zdravie očí

Pistácie obsahujú karotenoidy, ako je luteín a zeaxantín, o ktorých je známe, že podporujú zdravie očí a chránia pred vekom podmienenou degeneráciou makuly a šedým zákalom.

Zdravie pokožky

Antioxidanty a zdravé tuky nachádzajúce sa v pistáciách pomáhajú udržiavať zdravie pokožky tým, že znižujú zápal a chránia pred poškodením UV žiarením.

Dopad na životné prostredie

Pistácie sú relatívne odolné voči suchu a môžu dobre rásť v suchých a polosuchých klimatických podmienkach. Majú nižšiu vodnú stopu v porovnaní s inými orechmi, čo z nich robí ekologickejšiu voľbu.

Je však nevyhnutné podporovať udržateľné poľnohospodárske postupy, aby sa minimalizoval vplyv pestovania pistácií na životné prostredie.

A čo môžete robiť z pistáciami?

Pistácie môžete jedávať na veľa rôznych spôsobov. Okrem slanej a praženej verzie, ktorú si môžete dať ako desiatu, olovrant alebo len tak pred TV, vám určite odporúčame prihodiť zopár kúskov aj do rôznych šalátov.

Okrem toho ich môžete pridávať aj do pečených alebo nepečených zákuskov ako napríklad tiramisu, muffinov alebo si z nich pripraviť domácu pistáciovú zmrzlinu. Poprípade ich tiež môžete pridať aj do zdravej granoly.

Kreatívne spôsoby, ako začleniť pistácie do vašich jedál

1. Ako poleva: Rozdrvte pistácie a použite ich ako chrumkavú polevu do misky s jogurtom, ovsenými vločkami alebo smoothie.

2. V slaných jedlách: Pridajte nasekané pistácie do jedál z ryže, kuskusu alebo quinoy pre extra textúru a chuť.

3. V domácom peste: Nahraďte píniové oriešky pistáciami pre jedinečný a lahodný nádych tradičnej pesto omáčky.

4. Ako kôrka: Rybu alebo kuracie filety pred pečením natrite drvenými pistáciami, aby bola kôrka chrumkavá a voňavá.

5. V energetických tyčinkách a snackoch: Skombinujte pistácie s datľami, ovsom a inými orechmi alebo semienkami, aby ste si vyrobili domáce energetické tyčinky alebo bielkovinové snacky.

Pochopením mnohých zdravotných výhod a všestranného kulinárskeho využitia pistácií môžete plne oceniť ich hodnotu a urobiť z nich základ vo vašej strave. Ak sa rozhodnete pre vysokokvalitné, udržateľne pestované pistácie, získate nielen najlepšiu chuť a výživu, ale tiež podporíte výber potravín, ktorý je šetrnejší k životnému prostrediu.

Ako využiť a skladovať pistácie?

Škrupiny z pistácií

Šupky nevyhadzujte! Škrupinky z pistácií môžete použiť na rôzne remeselné projekty, ako je výroba šperkov, mozaík alebo dokonca ako prírodný podpaľač pre váš krb alebo táborák.

Pistáciové mlieko

Podobne ako mandľové alebo kešu mlieko, aj pistáciové mlieko si môžete vyrobiť doma tak, že rozmixujete namočené pistácie s vodou a zmes precedíte. Pistáciové mlieko ponúka jedinečnú, lahodnú chuť a žiarivú zelenú farbu, ideálne na pridanie do smoothies alebo latte.

Pistáciový olej

Pistáciový olej lisovaný za studena je gurmánsky olej na varenie s bohatou, orieškovou príchuťou. Výborne sa hodí na polievanie šalátov, pečenej zeleniny alebo aj ako olej na namáčanie chleba. Okrem toho sa pistáciový olej môže používať v starostlivosti o pleť vďaka svojim hydratačným vlastnostiam a vysokému obsahu vitamínu E.

Tipy na skladovanie

Ak chcete zachovať čerstvosť, skladujte lúpané pistácie vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a tmavom mieste. Môžete ich skladovať aj v chladničke alebo mrazničke, aby ste predĺžili ich trvanlivosť.

Pistáciové páry

Pistácie sa výnimočne dobre spájajú s rôznymi príchuťami, vrátane čokolády, citrusových plodov, bobúľ a korenín ako kardamón alebo šafran. Skúste experimentovať s týmito kombináciami vo svojich receptoch a získajte jedinečný a lahodný kulinársky zážitok.

A kde môžete kúpiť kvalitné pistácie?

Možno to vyznie ako sebecké, ale z nášho pohľadu vám môžeme odporúčať hlavne tie od nás. Tie naše sme poriadne pretestovali, takže vy to už robiť nemusíte. Pochádzajú z Grécka a sú väčšie a chutnejšie ako tie, ktoré nájdete v bežných obchodoch. Okrem toho sú pražené nami, bez pridania tuku a soli. Dlhodobo patria medzi naše najpredávanejšie produkty a chutia ako malým, tak aj dospelým, čo len potvrdzuje ich výnimočnosť.  

Okrem toho 100% pistáciové maslo, ktoré z nich vyrábame bolo v roku 2019 ocenené 3 zlatými hviezdami na najprestížnejšej gastronomickej súťaži Great Taste Awards a stalo sa tak najlepším pistáciovým maslom na svete.

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená