Sú orechy zdravé? 6 mýtov o orechoch, o ktorých ste ešte nepočuli. - INFINUTY
Blog

Sú orechy zdravé? 6 mýtov o orechoch, o ktorých ste ešte nepočuli.

Ján Vasil

O orechoch sme na našom blogu písali už niekoľkokrát. Pozreli sme sa už na to, prečo by ste mali jesť orechy po 40tke a aj na ich hlavné účinky na zdravie.

Dnes vám predstavíme 6 mýtov o orechoch, ktoré kolujú na internete. Niektoré tieto mýty hovoria o tom, že z orechov sa priberá, a iné zas o tom, že mandle nie sú vegánske.

6 mýtov o orechoch, o ktorých ste ešte nepočuli.

Z orechov sa priberá.

Prvým z takýchto mýtov je teória, že z orechov sa priberá. Áno, orechy obsahujú vysoké množstvo tukov, avšak nie sú tuky ako tuky.

Orechy obsahujú hlavne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení a dokonca znižujú cholesterol.

Okrem toho orechy obsahujú aj vysoké množstvo bielkovín a vlákniny, vďaka čomu sa cítime dlhšie nasýtení. Po ich konzumácií je hladina cukru v krvi stabilná, čo umožňuje mať dlhšie časové medzery medzi jedlami.

V poslednom období sa tiež objavilo niekoľko štúdií, ktoré potvrdzujú, že orechy pomáhajú znižovať váhu.

Namočené orechy sú zdravšie.

Ďalším mýtom, ktorý sa veľmi často objavuje, je aj tvrdenie, že orechy je potrebné pred jedením namáčať. Hovorí sa, že namočené orechy sa tzv. aktivujú a sú zdravšie. 

Pravda je však taká, že namočené a aj nenamočené orechy obsahujú presne také isté množstvo živín, minerálov a vitamínov.

Jediný rozdiel je v tom, že namočené orechy sú pozbavené kyseliny fytovej. Táto kyselina je známa ako „antinutričná“ keďže ovplyvňuje vstrebávanie niektorých minerálov, ako napríklad vápnika, železa a zinku.

Preto ak trpíte na nedostatok týchto minerálov bude pre vás lepšie, ak budete orechy namáčať. 

V prípade, že jete vyváženú stravu a prijímate dostatok živín, nemusíte sa kyseliny fytovej obávať, a aj naďalej môžete jesť orechy, ktoré sú nenamočené. 

Jedny orechy sú zdravšie ako tie druhé.

Veľmi často sa na internete objavuje otázka o tom, ktoré orechy sú najzdravšie. Pravda je však taká, že všetky orechy sú zdravé.

Obsahujú vysoké množstvo zdravých tukov, bielkovín, vlákniny, minerálov a vitamínov.

Jediným rozdielom medzi orechmi je ten, že každý z nich je v niečom špeciálny. 

Napríklad mandle obsahujú najviac vitamínu E, pekanové orechy obsahujú najviac antioxidantov, a vlašské orechy majú najvyšší obsah omega 3 mastných kyselín. Para orechy obsahujú najviac selénu, kešu orechy obsahujú najviac zinku, a píniové orechy zasa vitamínu A.

Preto tu bude najvhodnejšie povedať, že aj keď niektoré orechy obsahujú viac vitamínov alebo minerálov ako iné, to ešte neznamená, že je jeden zdravší ako ten druhý. Sú jednoducho iné. 

Ak máte alergiu na arašidy, iné orechy už jesť nemôžete.

Pri tomto mýte treba hneď na začiatku poznamenať, že arašidy nie sú orechy, ale strukoviny. Preto ak aj trpíte alergiou na arašidy, ešte to neznamená, že iné orechy jesť nemôžete.

Niektorí, ľudia trpiaci alergiou na arašidy zvyknú mať tiež alergie na iné potraviny. Avšak len málokedy sa stáva, že trpia alergiou na tzv. stromové orechy.

Orechy nie sú vhodné pre deti.

Ďalším mýtom, ktorý je veľmi populárny na rôznych fórach je aj ten, že orechy nie sú vhodné pre deti.

Orechy patria medzi 8 potravín, na ktoré majú deti alergie najčastejšie. Aj na základe týchto tvrdení sa odporúčalo podávať orechy deťom až v neskoršom veku.

Na základe nových štúdií sa ukázalo, že opak je pravdou. Čím skôr sú orechy podávané malým deťom, tým menšie je riziko, že na ne dostanú alergiu v staršom veku. 

Podľa Americkej Pediatrickej Akadémie, je najvhodnejším časom na prvé podávanie orechov deťom vek medzi 6 a 8 mesiacom. Avšak POZOR. Keďže väčšina detí v tomto veku ešte nemá pevné zuby, najlepším spôsobom bude podávanie veľmi malého množstva 100% orechových masiel.

Mandle nie sú vegánske.

To najlepšie sme si ponechali na koniec.

Pred nedávnom sa objavila teória, že mandle nie sú vegánske, a môžu za to včely.

Včely sú pri pestovaní mandlí veľmi dôležité, keďže majú na starosti opeľovanie mandľových kvetov. Podľa niektorých fanatických vegánov, však práve tento „včelí kontakt“ spôsobuje, že mandle nie sú vegánske.

Ak si myslíte, že je to žart, musíme vás sklamať. Ak vám angličtina nerobí problémy prečítajte si viac na stránke, ktorá sa touto zvláštnou teóriou zaoberá.

www.almondsarenotvegan.com

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená