Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
Blog

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Ján Vasil

Orechové maslá sa stali obľúbeným doplnkom mnohých jedál vďaka svojej lahodnej chuti a pozoruhodným zdravotným benefitom.

Či už máte radi tradičné arašidové maslo alebo radšej skúšate iné alternatívy, ako napríklad kešu alebo mandľové maslo, INFINUTY ponúka širokú škálu chutných možností. V tomto blogu vás prevedieme svetom kombinovania našich orechových masiel s rôznymi jedlami a nápojmi.

Od sladkého po slané, od rána do večera, objavíte nespočetné množstvo možností na prípravu chutných, nutrične nabitých jedál a občerstvenia pre celú rodinu.

Kombinácie orechového masla na raňajky

Zdravé a uspokojujúce raňajky určujú tón dňa a poskytujú energiu a živiny potrebné na prekonanie rána. Tu je niekoľko báječných spôsobov, ako začleniť orechové maslá do vašej raňajkovej rutiny:

a. Toasty, bagely a muffiny:

Začnite svoj deň jednoduchou, ale chutnou kombináciou orechového masla natretého na toasty, bagely alebo muffiny. Vyberte si celozrnné varianty, ktoré obsahujú viac vlákniny a živín. Ak chcete získať extra chuť, skúste pridať čerstvé ovocie, ako je nakrájaný banán, jahody alebo čučoriedky.

Posýpka z chia semiačok, ľanových semienok alebo škorice môže tiež zvýrazniť chuť a zvýšiť nutričnú hodnotu vašich raňajok.

b. Smoothie a kokteily:

Orechové maslá môžu byť vynikajúcim doplnkom vašich ranných smoothies alebo kokteilov. Zmiešajte orechové maslo podľa vlastného výberu s ovocím, ako sú napríklad banány, bobuľové ovocie alebo mango, a tekutým základom, ako je mlieko, jogurt alebo rastlinné mlieko.

Ak chcete smoothie nabité bielkovinami, pridajte odmerku proteínového prášku alebo gréckeho jogurtu. Môžete tiež pridať hrsť špenátu alebo kelu pre navýšenie vitamínov a minerálov.

c. Parfait z jogurtu a granoly:

Navrstvite svoj obľúbený jogurt s granolou a štedrou kopou orechového masla pre lahodné a výživné parfait. Vyberte si granolu s nízkym obsahom cukru a pridajte čerstvé ovocie pre prirodzenú sladkosť. Parfait môžete tiež doplniť orieškami, semienkami alebo kvapkou medu pre extra chuť a textúru.

d. Ovsená kaša:

Vylepšite svoju ovsenú kašu primiešaním lyžice preferovaného orechového masla. Orechové maslo dodá bohatú krémovitosť a poskytne zdroj zdravých tukov a bielkovín. 

Takúto proteínovú ovsenú kašu môžete tiež obohatiť čerstvým alebo sušeným ovocím, orechmi, semienkami a koreninami, ako je škorica alebo muškátový oriešok.

 

Proteínová ovsená kaša - karamel

 

Kombinácie orechového masla na obed a večeru

Orechové maslá môžu dodať vašim obedom a večerám jedinečný a lahodný šmrnc a poskytnúť extra chuť, krémovosť a nutričné hodnoty. Tu je niekoľko spôsobov, ako začleniť orechové maslá do vašich hlavných jedál:

a. Sendviče a wrapy:

Pozdvihnite svoje sendviče a wrapy pridaním orechového masla. Skombinujte arašidové alebo mandľové maslo s jablkami, banánmi alebo jahodami nakrájanými na tenké plátky a vytvorte lahodný sendvič s ovocím a orieškami.

Pre pikantnejšiu variantu skúste natrieť mandľové alebo kešu maslo na wrap s grilovaným kuracím mäsom, zeleninou a kvapkou medovej horčice. Orechové maslo dodáva sýtosť a výborne dopĺňa ostatné ingrediencie.

b. Šalátové dresingy a dipy:

Vytvorte krémové a chutné šalátové dresingy a dipy pomocou orechového masla. Skombinujte arašidové maslo so sójovou omáčkou, ryžovým octom a trochou medu pre šalátový dresing inšpirovaný Áziou.

Prípadne zmiešajte kešu maslo s citrónovou šťavou, olivovým olejom a cesnakom, aby ste získali pikantnú bezmliečnu alternatívu k dresingu Caesar. Orieškové maslo možno použiť aj ako základ dipov, ideálne v spojení s čerstvou zeleninou alebo celozrnnými krekrami.

c. Ázijské Stir-Fry a rezancové jedlá:

Vylepšite svoje Stir-Fry alebo rezancové jedlá pomocou orechových masiel. Skombinujte arašidové maslo, sójovú omáčku, sezamový olej a cesnak, aby ste vytvorili lahodnú omáčku na pečenú zeleninu a vybraný zdroj proteínu, ako je kuracie mäso, tofu alebo krevety.

Pre lahodné rezancové jedlo zmiešajte mandľové alebo kešu maslo s kokosovým mliekom, limetkovou šťavou a červenou kari pastou, aby ste vytvorili lahodnú omáčku inšpirovanú Thajskom.

d. Ovocné a zeleninové taniere:

Orechové maslá môžu slúžiť ako delikátna a výživná možnosť namáčania pre zeleninové aj ovocné taniere. Pripravte si jednoduchú omáčku (dip) zmiešaním orechového masla s malým množstvom mlieka alebo rastlinnej náhrady, aby ste dosiahli požadovanú hustotu.

Pridajte trochu medu, javorového sirupu alebo agávového nektáru pre sladší dip, alebo štipku soli. Pre dip s pikantným nádychom môžete použiť naše ČilliNuty, alebo pridať štipku papriky alebo kajenského korenia. 

Skombinujte dip s množstvom čerstvého ovocia alebo zeleniny pre zdravé a lahodné občerstvenie alebo predjedlo.

Kombinácie orechového masla na občerstvenie, dezerty, nápoje a špeciálne diéty

Orechové maslá môžu byť všestranným doplnkom k rôznym jedlám, ktoré uspokoja rôzne chute a diétne preferencie. Tu je návod, ako začleniť orechové maslá do občerstvenia, dezertov, nápojov a špeciálnych diét:

a. Proteínové tyčinky, energetické guličky a občerstvenie vhodné pre deti:

Vyrobte si vlastné proteínové tyčinky alebo energetické guličky s orechovým maslom ako základnou ingredienciou, spolu s ovsom, sušeným ovocím, orechmi a semienkami.

Tieto výživné pochutiny sú ideálne na rušné dni alebo na doplnenie paliva po tréningu, navyše ich môžete zobrať so sebou kdekoľvek.

Pre deti, vyskúšajte zdravé občerstvenie so zelerom, orechovým maslom a hrozienkami alebo si vytvorte špízy z ovocia a orechového masla pre zábavnú a zdravú pochúťku.

b. Dezerty a sladké dobroty:

Vylepšite svoje dezerty a sladké dobroty pridaním orieškových masiel. Vmiešajte arašidové alebo mandľové maslo do brownies alebo blondies pre bohatú orieškovú chuť, alebo ich použite ako polevu na zmrzlinu a mrazený jogurt.

Orechové maslá sa tiež dobre hodia k dezertom na báze ovocia, ako sú plátky jabĺk namáčané v mandľovom masle alebo kešu maslo pokvapkané cez pečené hrušky.

Čokoládová bábovka s arašidovou polevou.

c. Nápoje:

Orieškové maslá môžu pridať krémovú bohatosť vašim obľúbeným teplým alebo studeným nápojom. Pre lahodné latte alebo horúcu čokoládu zmiešajte orieškové maslo podľa vlastného výberu s klasickým alebo rastlinným mliekom.

Orechové maslá možno použiť aj v nápojoch na regeneráciu po tréningu alebo ako príchuť do koktailov a mocktailov.

d. Špeciálne diéty:

Naše 100% orechové maslá alebo arašidové maslo s vegánskou belgickou čokoládou možno bez problémov začleniť do rôznych špeciálnych diét, vrátane vegánskych, bezlepkových a keto diét.

Pre vegánske a rastlinné jedlá používajte orechové maslá ako zdroj bielkovín do smoothies alebo ako nátierku na bezlepkový chlieb.

Pri keto a nízkosacharidovej diéte sa rozhodnite pre orechové maslá s nižším obsahom sacharidov, ako je mandľové maslo, a spárujte ho s nízkosacharidovými sušienkami alebo zeleninovými tyčinkami.

Záver

Začlenenie našich orechových masiel a nátierok do raňajok, obeda, večere, občerstvenia, dezertov, nápojov a špecializovaných diét môže efektívne pozdvihnúť vaše kulinárske výtvory.

Vďaka schopnosti bezproblémového miešania s rôznymi prísadami ponúkajú orechové maslá množstvo príjemných kombinácií, od slaných po sladké.

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená