Vegánsky cézar šalát z kešu orechov a parmezánom z para orechov.

Vegánsky cézar šalát z kešu orechov a parmezánom z para orechov.

Cézar šalát alebo aj caesar šalát pozná nejeden z vás. Avšak možno nie každý o ňom vie, že pochádza z Mexika. Vytvoril ho Taliansky reštauratér a šéf kuchyne Caesar Cardini v roku 1924 v Mexickej Tijuane.

Ten klasický caesar šalát je vytvorený z rímskeho šalátu, olivového oleja, dijónskej horčice, Worchesterskej omáčky, ančovičiek, žĺtka, syru Parmesán a krutónov. Okrem toho sa do neho veľmi často pridávajú grilované kuracie prsia a slanina.

My vám dnes ukážeme ako si cézar šalát pripraviť doma. Zaujímavé na ňom je to, že je to vegánska verzia, ktorá chutí vynikajúco aj bez mäsitých dodatkov.  

Omáčka, ktorú budete používať je vytvorená z kešu orechov, pečeného cesnaku a kaparov, a na vrchu je posypaný vegánskym parmezánom z para orechov. Tento šalát vám jednoducho dodá nie len potrebnú energiu, ale aj zdravé živiny, ktoré pochádzajú z prírodných zdrojov.

A ako si tento vegásky caesar šalát pripravíte aj vy doma?

 

Vegánsky cézar šalát z kešu orechov a parmezánom z para orechov.

Vegánsky cézar šalát z kešu orechov a parmezánom z para orechov. 

Co budete potrebovať? (2 porcie)

  • 1 celý cesnak
  • Soľ
  • Olivový olej
  • 100g kešu orechov
  • 1 čajovú lyžičku dijónskej horčice
  • 30g kaparov aj so zálievkou
  • Šťavu z ½ citróna
  • 2-3 krajce celozrnného chleba
  • 30g para orechov
  • 30g lahôdkového droždia
  • ¼ čajovej lyžičky mletého cesnaku
  • 2 kusy rímskeho šalátu

Ako postupovať? 

  1. Kešu orechy zalejte vriacou vodou a namáčajte okolo 20 minút.
  2. Odkrojte hornú časť cesnaku, posypte soľou a pridajte niekoľko kvapiek olivového oleja. Cesnak zabaľte do alobalu a položte na plech do pečenia. Pečte pri teplote 190° okolo 20 minút. Po upečení ho nechajte na chvíľu vychladnúť.
  3. Medzitým si nakrájajte chlieb na menšie kocky a vymiešajte v miske s 1 polievkovou lyžicou olivového oleja. Takto pripravené krutóny môžete pražiť na suchej panvici do chrumkava okolo 5 minút. Môžete ich tiež pridať na plech do pečenia na ktorom pečiete cesnak. Postačí ich vložiť do rúry na 5 minút a v polovici pečenia premiešať.
  4. Rímsky šalát umyte a dobre osušte. Ak na lístkoch ponecháte akúkoľvek vodu, omáčka sa do nich „neprilepí“. Lístky šalátu natrhajte ručne na menšie kúsky.
  5. Do misky alebo nádoby od mixéra pridajte odcedené kešu orechy, dijónsku horčicu, celé kapary aj so zálievkou, štipku soli, citrónovú šťavu a na konci do nej vytlačte upečený cesnak. Mixujte na vysokých obrátkach až kým nebudete mať jemnú omáčku. V prípade, že bude omáčka hustá, pridajte trošku teplej vody na rozriedenie.
  6. Para orechy vložte do vyššej nádoby a mixujte ponorným mixérom okolo 1 minúty. Potom pridajte mletý cesnak, štipku soli a lahôdkové droždie. Poznámka: takýto vegánsky parmezán môžete skladovať v uzavretej nádobe okolo 2 týždňov.
  7. Lístky rímskeho šalátu vymiešajte s omáčkou a rozdeľte na 2 taniere. Pridajte krutóny a posypte vegánskym parmezánom.
  8. Dobrú chuť :)

 

Vegánsky cézar šalát z kešu orechov a parmezánom z para orechov.


Zanechať komentár

Predtým, ako sa príspevky zobrazia, budú schválené.