Arašidy a ich 10 účinkov na naše zdravie. - INFINUTY
Blog

Arašidy a ich 10 účinkov na naše zdravie.

Ján Vasil

Arašidy, alebo podzemnica, olejná je jednou z najznámejších potravín na svete. Veľa ľudí ich jedáva len tak k drinku, pred televízorom, alebo ako doplnok do nejakého jedla. Arašidy môžu byť solené alebo nesolené, pražené alebo nepražené, v podobe arašidového masla, alebo arašidového oleja. Sú tiež veľmi populárne v kozmetickom priemysle. Avšak nie každý o nich vie, že arašidy sú strukovina a nie orechy.

Väčšina orechov, ako napríklad mandle, kešu, vlašské orechy alebo pekanové orechy, rastú na stromoch a píniové orechy sú zasa jadierka šišiek. 

Ako a kde rastú arašidy?

Arašidy rastú jednoducho v zemi. Po odkvitnutí žltých kvietkov sa na stonkách objavia semenníky, ktoré sa zavrtávajú do zeme, do hĺbky od 3-6 cm, kde dozrievajú. Plodom arašidov je struk v ktorom sa nachádzajú semená obalené fialovo-červenou šupinkou, tzv. arašidové orechy.

Zber arašidov je dvojstupňový proces, pri ktorom sa najprv vykope celá rastlina. Arašidy, ktoré zostanú na vrchu sa niekoľko dní sušia a následne zbierajú pomocou špeciálnych zberačov, ktoré oddeľujú arašidy od rastliny.

Aj keď arašidy pochádzajú z Južnej Ameriky (pravdepodobne z Peru), dnes sa pestujú vo viacerých krajinách. Najväčším pestovateľom arašidov sú Čína, India a USA, avšak nájdete ich aj v Nigérii, Argentíne alebo Vietname. A napríklad, naše arašidy ktoré používame v InfiNuty pochádzajú z Grécka.

Na Slovensku sú arašidy spojené hlavne s Mikulášskym balíčkom a Vianocami a už len málokto z nás si vie tieto sviatky predstaviť bez nich.

Ako sa pražia arašidy?

Pražené arašidy patria medzi asi najobľúbenejšiu pochúťku. Avšak, dali ste si niekedy otázku ako sa vlastne soľ dostane do arašidov?

Vysušené a pozbierané arašidy sú prevezené do továrne na ďalšie spracovanie. Tam sa poriadne umyjú v studenej vode a následne ešte raz vysušia. Po tomto sušení sú ponorené do slaného nálevu, a stlačené závažím. Vďaka tomuto kroku sa soľ pomaly dostane až do vnútra arašidov bez toho aby sa otvárali.

Slané arašidy sa neskôr opäť vysušia, následne zabalia a exportujú ďalej.

A ako si môžete arašidy upražiť aj vy doma?

Predhrejte si rúru na 175*C. Umiestnite surové arašidy na plech na pečenie tak, aby ste mali len jednu vrstvu. Pečte od 15 do 20 minút. Počas praženia môžete arašidy raz alebo dvakrát premiešať. Po upečení by mali byť arašidy zlatisté a šupka by sa mala ľahko oddeľovať.

A prečo by sme ich teda mali jesť? Aké sú ich zdravotné výhody? Čo vlastne obsahujú arašidy? 

Poďme sa na to teraz spolu pozrieť.

Čo obsahujú arašidy?

100g arašidov obsahuje:

  • 567 kalórií
  • 7% vody
  • 26g bielkovín
  • 16g sacharidov, z toho 4g cukrov
  • 49g tukov
    • 7 g nasýtených mastných kyselín
    • 24 g mononenasýtených mastných kyselín
    • 16 g polynenasýtených mastných kyselín
  • 9g vlákniny
  • 0g soli

Ako je vidieť, arašidy obsahujú dosť veľké množstvo zdravých tukov, ako aj kvalitných bielkovín. Aj vďaka ich obsahu patria medzi najobľúbenejšie potraviny (orechy) v rôznych diétach.

Okrem toho sú arašidy skvelým zdrojom horčíka.

Sú arašidy dobré pri diéte?

Veľmi často sa stretávame s otázkou či sú arašidy dobré pri diéte. Arašidy obsahujú vlákninu, bielkoviny, a zdravé tuky a udržia vás nasýtených počas dlhšej doby. A to vám môže pri diéte pomôcť.

Pre najlepší výsledok konzumujte surové tzv. RAW arašidy, ktoré sú bez soli, rôznych aróm a dodatkových tukov.

Avšak aj tu majte na pamäti, že všetkého veľa škodí a preto konzumujte arašidy s mierou a držte sa odporúčanej dennej dávky. Tá je okolo 46g denne.

Arašidy a ich 10 účinkov na naše zdravie.

 Ako nám teda môžu arašidy pomáhať?

  1. Môžu znižovať riziko srdcovo-cievnych ochorení – Arašidy obsahujú resveratrol, antioxidant, ktorý má veľmi pozitívne účinky na naše srdce. Okrem toho, pravidelná konzumácia arašidov je spojená so znížením triglycerydov v krvi, čo tiež znižuje choroby srdca.
  2. Pomáhajú znižovať váhu – Na prvý pohľad by sa zdalo, že vysoký obsah kalórií nám bude váhu zvyšovať. Avšak pravda je taká, že arašidy patria do skupiny tzv. plných potravín. V skratke to znamená, že nám dajú pocit sýtosti oveľa skôr ako iné potraviny. Ako výsledok zjeme menej kalórií a to nám môže pomôcť znižovať našu váhu. Preto sú arašidy alebo arašidové maslá také obľúbené v rôznych diétach.
  3. Môžu znížiť riziko žlčových kameňov - Podľa štúdie, ktorú robila Harvardova lekárska univerzita na mužoch, pravidelná konzumácia arašidov (5 a viac orieškov denne) znižuje riziko žlčových kameňov. Okrem toho, ďalšia štúdia s tým istým princípom (konzumácia 5 a viac orieškov denne) robená na ženách, potvrdila zníženie rizika chorôb žlčníka a jeho následného odstránenia.
  4. Môžu pomôcť pri kontrole krvného cukru – Glykemický index arašidov je 14. Okrem toho obsahujú magnézium, a veľa vlákniny, ktorá pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Aj vďaka týmto vlastnostiam, sú arašidy označované za „super jedlo“ pre diabetikov.
  5. Môžu znižovať riziko rakoviny - Vysoký príjem arašidov bol spojený so zníženým rizikom rakoviny hrubého čreva a konečníka. Izoflavóny, resveratrol a kyselina fenolová, ktoré sa nachádzajú v arašidoch, majú protirakovinové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny.
  6. Pomáhajú pri liečení erektilnej dysfunkcie – Podľa jednej štúdie arašidy obsahujú arginín, ktorý je známou aminokyselinou. V kombinácií s inými prísadami má arginín pozitívny efekt na mužskú erekciu.
  7. Zlepšujú kvalitu pokožky - Podľa niektorých údajov môže konzumácia arašidov chrániť vašu pokožku pred spálením a poškodením. Vitamín E, horčík a zinok obsiahnutý v arašidoch môžu bojovať proti baktériám. Okrem toho arašidy obsahujú aj beta karotén, ktorý môže vylepšiť zdravie pokožky.
  8. Liek na Alzheimerovú chorobu – Arašidy obsahujú niacín, ktorý má vedecky dokázané pozitívne účinky v boji a tiež prevencii pred Alzheimerovou chorobou.
  9. Môžu udržiavať vlasy zdravými – Niektoré zdroje tiež uvádzajú, že konzumácia arašidov môže pozitívne vplývať na kvalitu našich vlasov. Môžu za to aminokyseliny, ktoré arašidy obsahujú.
  10. Dodávajú potrebnú energiu Bielkoviny a vláknina, ktoré obsahujú arašidy, pomáhajú zmeniť sacharidy na potrebnú energiu. Vďaka vláknine sa po konzumácií arašidov naše trávenie spomalí, a energia sa uvoľňuje postupne.
Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená