6 dôvodov prečo by ste si mali jesť orechy na raňajky. - INFINUTY
Blog

6 dôvodov prečo by ste si mali jesť orechy na raňajky.

Ján Vasil

6 dôvodov prečo by ste si mali jesť orechy na raňajky.

Či už patríte medzi ľudí, ktorí jedávajú raňajky pravidelne, veľmi zriedkavo alebo vôbec, určite by ste teraz mali zbystriť vašu pozornosť.

Väčšina vedeckých výskumov a štúdií totiž potvrdzuje, že pravidelná konzumácia orechov má veľmi pozitívne účinky na náš organizmus a zdravie. Avšak, podľa najnovších informácií je najvhodnejšie konzumovať orechy hlavne ráno.

Orechy obsahujú veľa zdraviu prospešných živín, tukov a energie. Všetky tieto zložky sú potrebné hlavne po dlhej noci, kedy sa náš organizmus už zregeneroval a potrebuje sa pripraviť na nový deň.

Je už len na vás, či si dáte hrsť orechov len tak, pridáte ich do vášho obľúbeného müsli, koktailu, alebo do jogurtu. Okrem toho si tiež môžete dať lyžičku kvalitných orechových masiel, ktoré majú podobné výhody ako orechy samotné.

A čo vám ranná konzumácia orechov vlastne môže dať? Aj o tomto je tento článok.

6 dôvodov prečo by ste si mali jesť orechy na raňajky.

  1. Orechy patria medzi plné potraviny. To znamená, že po ich konzumácií dosiahnete pocit sýtosti oveľa skôr a tiež vám vydrží dlhšie v porovnaní s inými jedlami. A keďže sú orechy plné kalórií, ich konzumácia nalačno vám môže pomôcť pri znižovaní vašej váhy.
  2. Orechy obsahujú veľa draslíka, horčíka a tiež aj veľké množstvo mononenasýtených tukov, ktoré pomáhajú udržiavať zdravé srdce a cievy.
  3. V orechoch tiež nájdete živiny ako železo, omega 3 mastné kyseliny, mangán a rôzne vitamíny. Aj preto sú považované za jedlo, ktoré pomáha tvoriť energiu potrebnú pre náš organizmus.
  4. Podľa posledných štúdií, orechy obsahujú najvyššie hladiny niektorých antioxidantov. Antioxidanty nám pomáhajú v boji proti rôznym zápalom a bránia naše bunky pred ich poškodením.
  5. Orechy majú tiež vysoký obsah vlákniny a bielkovín, čo len potvrdzuje ich pozitívne účinky na naše trávenie. Vláknina má tiež na svedomí aj pocit sýtosti, ktorý sme spomínali vyššie.
  6. Vysoký obsah vlákniny v orechoch má ešte jeden pozitívny účinok na naše zdravie. A tým je udržiavanie stabilnej hladiny cukrov v krvi a prevencia pred cukrovkou typu 2. Takže ak patríte medzi ľudí, ktorí majú nejaký problém s cukrom v krvi, určite by ste mali zahrnúť orechy do vašej každodennej stravy.

A ktoré orechy by ste teda mali konzumovať?

Tak ako skoro so všetkým, jedným z najlepších riešení je rôznorodosť. To znamená, že iba jeden druh orechov vám pravdepodobne zdravie nevylepší. Avšak, ak začnete konzumovať viac druhov orechov, úspech je zaručený.

aké orechy vám odporúčame konzumovať?

Arašidy

Arašidy sú vynikajúci zdroj nenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú v prevencii proti srdcovo-cievnym chorobám, rovnako obsahujú horčík a vlákninu, čím znižujú riziko cukrovky. 

Mandle

Mandle sú považované za jedny z najvýživnejších orechov vôbec. Sú bohatým zdrojom vápniku, železa, horčíku, fosforu, či vitamínu E. Taktiež obsahuju selén, meď, zinok a niacín. Tiež sú nabité bielkovinami a zdravými tukmi. Toto všetko zabezpečuje, že mandle majú nespočetný počet benefitov pre zdravie človeka. 

Kešu 

Kešu orechy sú výborným zdrojom železa, ktoré pomáha pri chudokrvnosti. Rovnako obsahujú množstvo prvkov prospešných pre zdravie, ako fosfor, horčík, meď, zinok, či vitamín B. Kešu majú niekoľko pozitívnych účinkov na zdravie, predovšetkým pomáhajú pri znižovaní „zlého" LDL cholesterolu, naopak prispievajú k zvýšeniu „dobrého" HDL cholesterolu.

Pistácie

Pistácie podporujú imunitu, znižujú vysoký krvný tlak a vysoký cholesterol, detoxikujú organizmus, a čo je podstatné – odbúravajú stres a majú antidepresívne účinky. Obsahujú tiež vysoké množstvo vitamínov a minerálov, a sú veľmi vhodným doplnkom pri diétach.

Lieskové orechy 

Lieskovce sa vyznačujú vysokým obsahom zdravých tukov, ktoré podporujú optimálne fungovanie kardiovaskulárneho systému.

Makadamové orechy

Podľa niektorých štúdií, sú považované za najzdravšie orechy vôbec. Makadamové orechy pozitívne pôsobia na pevnosť kostí, kĺbov a zubov, podporujú imunitný systém, trávenie a dokonca pomáhajú v liečbe kožných ochorení. 

Pekanové orechy

Tak ako ostatné orechy, aj pekanové orechy sú skvelým bojovníkom proti rakovine a neurologickým chorobám, znižujú cholesterol a okrem toho pekanové orechy chránia pred vznikom žlčových kameňov, podporujú trávenie a rast vlasov.

Píniové orechy

Píniové orechy sú dobrým zdrojom viacerých užitočných vitamínov a minerálov. Z vitamínov sú to najmä vitamín A, vitamíny v skupine B, C, E a K, a tiež aj betakarotén. Píniové orechy sú veľmi dobré na podporu správneho fungovania srdca, udržujú zdravé kosti, podporujú imunitu a zdravú pokožku a vlasy.

Para orechy

Spomedzi orechov sú známe najmä svojim vysokým podielom selénu. Mužov určite poteší, že zvyšujú hladinu testosterónu a pomáhajú pri raste svalovej hmoty.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poznámka: Názory vyjadrené v tomto článku sú osobnými názormi autora. InfiNuty s.r.o. nezodpovedá za presnosť, úplnosť, vhodnosť alebo platnosť akýchkoľvek informácií uvedených v tomto článku. Pred akoukoľvek zmenou vo vašom stravovaní sa odporúčame poradiť s vaším lekárom alebo výživovým poradcom.

 

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená