Mrkvovú tortu (alebo koláč) určite pozná a aj ochutnalo veľa z vás. Zaujímavé je, že sa u nás začala objavovať približne v tom istom čase ako sa v strednej Európe otvárali kaviarne Starbucks. Tam bola totiž okrem Chai Tea Latte so sójovým mliekom veľkým hitom práve mrkvová torta. :)
Do mrkvovej torty môžete dať skoro všetko čo máte doma. Okrem mrkvy a múky je už len na vašej fantázií čo presne do nej pridáte. Môžete pridať hneď niekoľko druhov korenia ako napríklad mletú škoricu, zázvor alebo muškátový orech a vlašské alebo pekanové orechy. Môžete tiež vyskúšať vegánsku alebo bezlepkovú verziu.
My sme do našej mrkvovej torty pridali okrem rôznych druhov korenia aj čerstvú jablkovú šťavu a pekanové orechy. A čo sa týka nášho krému, ten pozostáva z mascarpone, smotanového syra Philadelphia a limetky. Je pomerne ľahký v príprave a okrem toho je veľmi univerzálny. Okrem mrkvovej torty ho tiež môžete použiť na zdobenie muffinov alebo iných zákuskov.
Táto mrkvová torta vám vystačí na 12 porcií a môžete ju skladovať v chladničke aj niekoľko dní.
A ako si našu mrkvovú tortu môžete pripraviť aj vy doma?
Mrkvová torta s pekanovými orechmi a krémom z mascarpone a limetky.
Čo budete potrebovať?
- 260g na hrubo posekaných pekanových orechov
- 300g trstinového cukru
- 100g kryštálového cukru
- 240ml rastlinného oleja (slnečnicový alebo repkový)
- 4 vajíčka
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- 130ml čerstvej jablkovej šťavy
- 320g múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečenia
- 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 a ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- 1 čajovú lyžičku mletého zázvoru
- ¼ čajovú lyžičky mletého muškátového oleja
- ¼ čajovú lyžičku mletých klinčekov
- 260g nastrúhanej mrkvy
- 500g mascarpone
- 50g práškového cukru
- 1 limetku
- 250g smotanového syra Philadelphia
Ako postupovať?
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Pripravte si dve okrúhle (20cm) formy a vyložte ich papierom do pečenia. Ak máte k dispozícií len jednu formu postup opakujte 2x.
- Do misky dajte trstinový a kryštálový cukor, vajíčka, olej, jablkovú šťavu, vanilkový extrakt a mixujte ručným alebo kuchynským robotom až kým vám nepovstane krém.
- Do inej misky dajte múku, prášok do pečenia, sódu bikarbónu, soľ, všetky korenia a dobre premiešajte.
- Teraz zmiešajte mokré a suché prísady tak aby sa dobre vymiešali. Na konci pridajte nastrúhanú mrkvu a posekané pekanové orechy a už len jemne premiešajte vareškou alebo lyžicou.
- Cesto vlejte do foriem a pečte od 30-35 minút. Po uplynutom čase skontrolujte či sa cesto upieklo v strede, a ak nie je ešte upečené pečte ďalších 5 minút.
- Po upečení cesto nechajte vychladnúť a tak vyberte z foriem.
- Medzitým si pripravte krém. Do misky dajte mascarpone, Philadelphiu, práškový cukor a mixujte na stredných obrátkach približne 2 minúty. Po tomto čase pridajte kôru z celej limetky a neskôr aj šťavu z ½ limetky. Mixujte ešte 1 minútu a tak vložte do chladničky.
- Oba korpusy prerežte nožom na 2 rovnaké časti a tak preložte krémom. Na vrch môžete dať zvyšok krému a aj posekané pekanové orechy. Ak vám teda ešte nejaké zostali.
- Dobrú chuť.
- PS: mrkvová torta chutí najlepšie na druhý deň keď sa všetky chute poriadne premiešajú :)