Tradičný orechovník s pekanovými orechmi.

Tradičný orechovník s pekanovými orechmi.

Tradičný orechovník s pekanovými orechmi.

Orechovník (alebo aj orechový závin) určite patrí k tým najtradičnejším koláčom vôbec. Robí sa z jednoduchého kysnutého cesta a orechovej náplne. Tá je väčšinou spravená z pomletých vlašských orechov a cukru.  

Orechovník, ktorý vám dnes predstavujem je trošku iný a jeho chuť je viac komplexná. Na rozdiel od väčšiny orechovníkov je naplnený pekánovými orechmi, jablkom, mletou škoricou a muškátovým orechom. A najlepšie chutí podávaný so šľahačkou. Mňam :)

Ak by ste chceli vedieť, prečo som zamenil vlašské orechy na pekanové, odpoveď je celkom jednoduchá. Vlašské orechy sú prirodzene horké a ak chcete aby vaša náplň ako tak chutila, budete potrebovať veľa cukru. Keď sa pozriete na pomer cukru a pomletých orechov v klasických orechovníkoch tak je to väčšinou 1:1.

Pekanové orechy sú na rozdiel od tých vlašských, celkom sladké. Preto budete do tejto náplne potrebovať cukru menej. Pomer v mojej náplni je približne 9:1, čo z nej robí jednu z najlepších a zároveň najzdravších náplní aké môžete použiť :)

 A ako si tento orechovník pripraviť doma?

Tradičný orechovník s pekanovými orechmi.

Tradičný orechovník s pekanovými orechmi. – recept

Čo budete potrebovať?

Kysnuté cesto:

  • 1/4 hrnčeka (60ml) vlažného plnotučného mlieka
  • ¾ hrnčeka (180ml) studeného plnotučného mlieka
  • 14g instantného droždia (2 balíčky)
  • 2 vajíčka
  • 120g masla
  • ½ hrnčeka (70g) kryštálového cukru
  • 500g múky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny

Orechová náplň:

  • 500g pekanových orechov (pomletých, posekaných nožom alebo rozbitých valčekom)
  • 1 bielko a 1 celé vajíčko
  • 1 jablko
  • ½ hrnčeka (70g) kryštálového cukru
  • 1 polievková lyžica mletej škorice
  • štipku mletého muškátového orecha
  • 4 polievkové lyžice roztopeného masla

Ako postupovať?

Kysnuté cesto:

  1. Do vlažného mlieka pridajte droždie a štipku cukru. Poriadne vymiešajte a nechajte odstáť na približne 5 minút alebo do momentu až sa na vrchu vytvorí pena.
  2. Medzitým si do misky rozbite 2 celé vajíčka, pridajte ¼ hrnčeka cukru a ubíjajte okolo 5 minút. Teraz pridajte maslo a poriadne vymiešajte.
  3. Do misky pridajte preosiatu múku, soľ, sódu bikarbónu, studené mlieko a aktivované droždie. Miešajte až kým sa vám nevyformuje tuhé cesto.
  4. Preložte cesto na dosku posypanú múkou a vyrábajte ručne okolo 5-10 minút.
  5. Vyrobené cesto preložte späť do misky, zakryte kuchynskou utierkou a odložte na teplé miesto. Kysnuté cesto bude hotové, keď sa zdvojnásobí.
  6. Vyrastené cesto vyložte na dosku a päsťou z neho vytlačte vzduch.
  7. Rozvaľkajte ho na 1cm hrúbku a natrite roztopeným maslom.

 Orechová náplň:

  1. Vo väčšej miske vyšľahajte 1 bielko, a postupne pridajte pomleté pekanové orechy, cukor, mletú škoricu a muškátový orech.
  2. Rovnomerne rozložte orechovú náplň na cesto a pomaly ho zaviňte.
  3. V malej miske vymiešajte 1 celé vajíčko a natrite ním celý orechovník.
  4. Pečte v predhriatej rúre na 165°C približne 25-35 minút.
  5. Ak chcete aby orechovník chutil ešte lepšie, podávajte ho so šľahačkou.
  6. Dobrú chuť.

Tradičný orechovník s pekanovými orechmi.



Zanechať komentár

Predtým, ako sa príspevky zobrazia, budú schválené.