Ricciarelli di Siena, Talianske mandľovo-pomarančové koláčiky.

Ricciarelli di Siena, Talianske mandľovo-pomarančové koláčiky.

Ricciarelli di Siena, Talianske mandľovo-pomarančové koláčiky.

Ricciarelli di Siena, sú jednoznačne moje najobľúbenejšie Talianske koláčiky. Sú tak dobré, že vám vydržia možno pol hodinu od momentu, kedy ich vytiahnete z rúry. Aj keď musím povedať, že najlepšie chutia na druhý deň po upečení.

Talianske Ricciarelli di Siena, sú chrumkavé zvonku, avšak veľmi jemné a mäkké zvnútra. A ich mandľovo-pomarančová chuť vás doslovne vtiahne do Talianska

Kľúčom k dobrým Ricciarelli sú kvalitné mandle. Také, z ktorých môžete spraviť dobrú múku. Áno, čítate dobre. Ricciarelli sú robené z mandľovej múky. A mandle od InfiNuty, sa na túto úlohu hodia najlepšie. Prečo? Jednoducho povedané, sú veľmi dobre upražené a vďaka tomu sa veľmi dobre najprv blanšírujú a tak melú.

Okrem toho, je veľmi dôležité aby ste sa nikam neponáhľali. Ricciarelli totiž potrebujú čas na prípravu.

A ako si ich môžete doma pripraviť?

Ricciarelli di Siena, Talianske mandľovo-pomarančové koláčiky.

Ricciarelli di Siena, Talianske mandľovo-pomarančové koláčiky. – recept

Čo budete potrebovať?

  • 2 ¼ šálky mandľovej múky (250g) – recept na mandľovú múku nájdete v postupe nižšie
  • 1 1/3 šálky práškového cukru (170g)
  • 2 bielka
  • 1/8 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • ¼ čajovej lyžičky prášku do pečenia
  • 1 polievková lyžica čerstvej pomarančovej kôry (je to kôra z približne polovice stredného pomaranča)
  • 1 polievková lyžica mandľového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • ½ šálky práškového cukru na zdobenie koláčikov

Ako postupovať?

  1. Blanšírované mandle: Na to aby ste si doma mohli pripraviť mandľovú múku, budete potrebovať blanšírované mandle. Tie si pripravíte takto: pripravte si 2 väčšie misky. Do jednej misky vlejte okolo 1L vriacej vody, do druhej misky vlejte okolo 1L studenej vody. Vložte 250g pražených mandlí do misky s horúcou vodou a nechajte odstáť približne 1 minútu. Po uplynutí času mandle opatrne preložte (najlepšie je použiť sitko) do misky so studenou vodou, a nechajte odstáť ďalšiu minútu. Po tomto čase mandle vyložte na kuchynskú utierku a olúpte z nich šupky.
  2. Mandľová múka: blanšírované a dobre osušené mandle dajte do mixéra a mixujte na maximálnych obrátkach do času až kým vám nepovstane jemná múka. Ak sa mandle začnú lepiť do nádoby, zoškrabte ich lyžičkou. POZOR: ak budete mandle mixovať dlho, namiesto múky si spravíte mandľové maslo :)
  3. Vyšľahajte bielka tak ako to robíte normálne, a na konci pridajte citrónovú šťavu.
  4. Mandľovú múku preosejte do vyšľahaných bielok a postupne pridajte práškový cukor, soľ, a prášok do pečenia. Preložte bielka so suchými ingredienciami až kým vám nevznikne lepiace sa cesto. Teraz pridajte pomarančovú kôru, mandľový a vanilkový extrakt, a ešte niekoľko krát to všetko preložte. Finálne cesto by sa malo lepiť k prstom. POZOR: cesto určite nemixujte kuchynským alebo ručným robotom.
  5. Pripravte si plech do pečenia a rozložte na ňom papier do pečenia. Z cesta začnite formovať guľky (priemer približne 2,5cm), ktoré najprv obtočte v práškovom cukre, a tak poukladajte na papier vedľa seba. Takto pripravené Ricciarelli, jemne stlačte po bokoch aby nabrali oválny tvar.
  6. Nechajte koláčiky odstáť na 60 minút pri izbovej teplote. Vďaka tomuto kroku sa na ich vrchu vytvorí chrumkavá kôrka avšak zvnútra zostanú mäkké. Ak chcete aby mali Ricciarelli pravý tvar a boli z vrchu popraskané, stlačte ich po bokoch ešte raz. Avšak tentokrát to spravte z protiľahlej strany ako predtým.
  7. Pečte v predhriatej rúre na 150°C po dobu 20 minút.
  8. Dobrú chuť, alebo Buon Appetito :)

Ricciarelli di Siena, Talianske mandľovo-pomarančové koláčiky.



Zanechať komentár

Predtým, ako sa príspevky zobrazia, budú schválené.