Ricciarelli di Siena, Talianske mandľovo-pomarančové koláčiky.
Ricciarelli di Siena, sú jednoznačne moje najobľúbenejšie Talianske koláčiky. Sú tak dobré, že vám vydržia možno pol hodinu od momentu, kedy ich vytiahnete z rúry. Aj keď musím povedať, že najlepšie chutia na druhý deň po upečení.
Talianske Ricciarelli di Siena, sú chrumkavé zvonku, avšak veľmi jemné a mäkké zvnútra. A ich mandľovo-pomarančová chuť vás doslovne vtiahne do Talianska
Kľúčom k dobrým Ricciarelli sú kvalitné mandle. Také, z ktorých môžete spraviť dobrú múku. Áno, čítate dobre. Ricciarelli sú robené z mandľovej múky. A mandle od InfiNuty, sa na túto úlohu hodia najlepšie. Prečo? Jednoducho povedané, sú veľmi dobre upražené a vďaka tomu sa veľmi dobre najprv blanšírujú a tak melú.
Okrem toho, je veľmi dôležité aby ste sa nikam neponáhľali. Ricciarelli totiž potrebujú čas na prípravu.
A ako si ich môžete doma pripraviť?
Ricciarelli di Siena, Talianske mandľovo-pomarančové koláčiky. – recept
Čo budete potrebovať?
- 2 ¼ šálky mandľovej múky (250g) – recept na mandľovú múku nájdete v postupe nižšie
- 1 1/3 šálky práškového cukru (170g)
- 2 bielka
- 1/8 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
- štipka soli
- ¼ čajovej lyžičky prášku do pečenia
- 1 polievková lyžica čerstvej pomarančovej kôry (je to kôra z približne polovice stredného pomaranča)
- 1 polievková lyžica mandľového extraktu
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- ½ šálky práškového cukru na zdobenie koláčikov
Ako postupovať?
- Blanšírované mandle: Na to aby ste si doma mohli pripraviť mandľovú múku, budete potrebovať blanšírované mandle. Tie si pripravíte takto: pripravte si 2 väčšie misky. Do jednej misky vlejte okolo 1L vriacej vody, do druhej misky vlejte okolo 1L studenej vody. Vložte 250g pražených mandlí do misky s horúcou vodou a nechajte odstáť približne 1 minútu. Po uplynutí času mandle opatrne preložte (najlepšie je použiť sitko) do misky so studenou vodou, a nechajte odstáť ďalšiu minútu. Po tomto čase mandle vyložte na kuchynskú utierku a olúpte z nich šupky.
- Mandľová múka: blanšírované a dobre osušené mandle dajte do mixéra a mixujte na maximálnych obrátkach do času až kým vám nepovstane jemná múka. Ak sa mandle začnú lepiť do nádoby, zoškrabte ich lyžičkou. POZOR: ak budete mandle mixovať dlho, namiesto múky si spravíte mandľové maslo :)
- Vyšľahajte bielka tak ako to robíte normálne, a na konci pridajte citrónovú šťavu.
- Mandľovú múku preosejte do vyšľahaných bielok a postupne pridajte práškový cukor, soľ, a prášok do pečenia. Preložte bielka so suchými ingredienciami až kým vám nevznikne lepiace sa cesto. Teraz pridajte pomarančovú kôru, mandľový a vanilkový extrakt, a ešte niekoľko krát to všetko preložte. Finálne cesto by sa malo lepiť k prstom. POZOR: cesto určite nemixujte kuchynským alebo ručným robotom.
- Pripravte si plech do pečenia a rozložte na ňom papier do pečenia. Z cesta začnite formovať guľky (priemer približne 2,5cm), ktoré najprv obtočte v práškovom cukre, a tak poukladajte na papier vedľa seba. Takto pripravené Ricciarelli, jemne stlačte po bokoch aby nabrali oválny tvar.
- Nechajte koláčiky odstáť na 60 minút pri izbovej teplote. Vďaka tomuto kroku sa na ich vrchu vytvorí chrumkavá kôrka avšak zvnútra zostanú mäkké. Ak chcete aby mali Ricciarelli pravý tvar a boli z vrchu popraskané, stlačte ich po bokoch ešte raz. Avšak tentokrát to spravte z protiľahlej strany ako predtým.
- Pečte v predhriatej rúre na 150°C po dobu 20 minút.
- Dobrú chuť, alebo Buon Appetito :)