Tekvicový humus s arašidovým maslom.

Tekvicový humus s arašidovým maslom.

Tekvicový humus s arašidovým maslom.

Humus patrí k jedlám ktoré sú veľmi chutné, zdravé a ich príprava zaberá veľmi krátky čas. Ok, v prípade, že si cícer varíte doma tak to trvá trošku dlhšie. Ale inak vám príprava od začiatku až do konca zaberá maximálne 10 minút.

Toto jedlo pochádza z blízkeho východu, kde patrí medzi veľmi obľúbené jedlá. Pravý humus je vyrobený z cíceru, Tahini (pasty z sezamu), cesnaku, a citrónovej šťavy. Väčšinou sa podáva s pitou a nejakou prílohou. Napríklad s uhorkami, falafelom, krojenými paradajkami, s petržlenovou vňaťou alebo koriandrom, karamelizovanou cibuľkou, grilovanými hubami, olivovým olejom, olivami, alebo píniovými orieškami.

Aj keď je klasický humus sám o sebe veľmi chutný, do tejto verzie sme sa rozhodli použiť niečo iné. Okrem tekvicového pyré (recept nájdete nižšie) sme pridali aj arašidové maslo. Vďaka arašidovému maslu sa humus stal veľmi krémovým a jeho výsledná chuť bola orientálno-orechová.

A ako si tento humus môžete pripraviť aj vy doma?

Tekvicový humus s arašidovým maslom.

Tekvicový humus s arašidovým maslom – recept.

Čo budete potrebovať?

  • 400g uvareného cíceru (humus chutí najlepšie ak je cícer olúpaný)
  • 250g tekvicového pyré (domáce alebo v konzerve)
  • 1 polievková lyžica kvalitného olivového oleja Extra Virgin
  • 1 polievková lyžica arašidového masla
  • ½ olúpaného cesnaku
  • 1 čajovej lyžice kari korenia
  • ½ čajovej lyžice Rímskej rasce (nie obyčajnej rasce)
  • ½ čajovej lyžice kajanského korenia
  • ½ čajovej lyžice mletej kurkumy
  • Himalájska soľ a čierne mleté korenie

Ako postupovať?

  1. V prípade, že si chcete urobiť tekvicové pyré doma, postupujte takto. Tekvicu nakrájajte na pásiky, položte na plech do pečenia a pečte v predhriatej rúre na 180°C po dobu 30 minút. Z upečenej tekvice vyberte mäkkú dužinu a zmixujte mixérom do hladka. Takéto pyré môžete pokojne aj mraziť.
  2. Uvarený cícer vložte do mixéra a pridajte olivový olej. Mixujte až kým vám nepovstane jemná pasta. V prípade, že sa cícer začne lepiť na okraj nádoby pokojne ho stiahnite lyžicou.
  3. Teraz pridajte tekvicové pyré, arašidové maslo, polovicu cesnaku a všetky korenia.
  4. Mixujte 1-2 minúty, alebo do vtedy pokiaľ vám nepovstane hladká masa. Ak si myslíte, že váš humus je veľmi hustý pokoje pridajte ešte trošku olivového oleja.
  5. Humus posoľte k vašej chuti a pridajte aj štipku čierneho korenia.
  6. Podávajte s pitou a prílohou podľa vášho výberu.

Dobrú chuť.




Zanechať komentár

Predtým, ako sa príspevky zobrazia, budú schválené.