Opitý Izidor u nás patrí medzi tie najtradičnejšie zákusky. Je to kombinácia orechového korpusu, orechovej plnky a jemného čokoládového krému poliatého čokoládovou polevou.
Čo je na ňom ešte zaujímavé je to, že je to zákusok hlavne pre dospelých a určite ho neodporúčame deťom ani vodičom. Do orechovej masy sa totiž pridáva veľké množstvo alkoholu. A keďže je táto masa nepečená alkohol z nej nevyprchá.
V neposlednom rade je opitý Izidor aj dosť náročný na prípravu a určite preverí vaše zručnosti.
A prečo vám ho vlastne odporúčame?
Pretože opitý Izidor je neskutočne chutný. :)
Ak do neho pridáte kvalitné a chutné orechy tak máte úspech zaručený :) My sme do nášho Izidora pridali mix orechov klasik, avšak veľmi vhodné sú napríklad aj samotné pekanové orechy.
Opitý Izidor chutí najlepšie na druhý deň, keď sa všetky chute spoja a veľmi dobre sa dopĺňa s čiernou kávou alebo čajom.
A ako si opitého Izidora môžete pripraviť doma?
Opitý Izidor – Veľkonočný zákusok, ktorý určite stojí za vyskúšanie.
Čo budete potrebovať?
- Korpus:
- 5 vajíčok
- 150g masla
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 100g mletých orechov (mix orechov klasik)
- 50g hladkej múky
- ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 3 polievkové lyžice marhuľového džemu
- Čokoládový krém:
- 3 vajíčka
- 200g masla
- 100g horkej čokolády
- 2 polievkové lyžice kakaa
- Orechová plnka:
- 300g mletých orechov (mix orechov klasik)
- 250ml vodky
- 250ml rumu
- Čokoládová poleva:
- 200g horkej čokolády
- 1 polievková lyžica masla
- 2 polievkové lyžice mlieka
Ako postupovať?
- Korpus:
- Oddeľte žĺtka od bielok. Vyšľahajte maslo a potom pridajte žĺtka, cukor, orechy, múku, sódu bikarbónu a kakao. Všetko spolu mixujte a potom do cesta preložte (nemixujte) vyšľahané bielka. Prelejte do formy na pečenie a pečte v predhriatej rúre okolo 25 minút. Pozn.: môžete použiť formu 20x33cm alebo 25cm okrúhlu formu
- Medzitým si pripravte orechovú plnku. Do mletých orechov vlejte vodku a rum a poriadne premiešajte.
- Čokoládový krém:
- Nad parou vyšľahajte vajíčka s cukrom. Mal by vám povstať hustý biely krém.
- Krém nechajte vychladnúť a tak do neho pridajte roztopené maslo kakao a roztopenú a čiastočne vychladenú čokoládu.
- Na korpus rozotrite marhuľový džem a na vrch pridajte orechovú plnku.
- Teraz pridajte čokoládový krém a rovnomerne ho rozložte po celej dĺžke korpusu. Izidora vložte na niekoľko minút do mrazničky aby krém poriadne zatuhol.
- Čokoládová poleva:
- Nad parou roztopte horkú čokoládu a tak pridajte maslo a mlieko. Nechajte polevu chvíľu vychladnúť a tak ňou polejte vášho Izidora.
- Dobrú chuť :)