Opitý Izidor – Veľkonočný zákusok, ktorý určite stojí za vyskúšanie.

Opitý Izidor – Veľkonočný zákusok, ktorý určite stojí za vyskúšanie.

Opitý Izidor u nás patrí medzi tie najtradičnejšie zákusky. Je to kombinácia orechového korpusu, orechovej plnky a jemného čokoládového krému poliatého čokoládovou polevou.

Čo je na ňom ešte zaujímavé je to, že je to zákusok hlavne pre dospelých a určite ho neodporúčame deťom ani vodičom. Do orechovej masy sa totiž pridáva veľké množstvo alkoholu. A keďže je táto masa nepečená alkohol z nej nevyprchá.

V neposlednom rade je opitý Izidor aj dosť náročný na prípravu a určite preverí vaše zručnosti.

A prečo vám ho vlastne odporúčame?

Pretože opitý Izidor je neskutočne chutný. :)

Ak do neho pridáte kvalitné a chutné orechy tak máte úspech zaručený :) My sme do nášho Izidora pridali mix orechov klasik, avšak veľmi vhodné sú napríklad aj samotné pekanové orechy.

Opitý Izidor chutí najlepšie na druhý deň, keď sa všetky chute spoja a veľmi dobre sa dopĺňa s čiernou kávou alebo čajom.

A ako si opitého Izidora môžete pripraviť doma?

Opitý Izidor – Veľkonočný zákusok, ktorý určite stojí za vyskúšanie.

Opitý Izidor – Veľkonočný zákusok, ktorý určite stojí za vyskúšanie.

Čo budete potrebovať?

  • Korpus:
  • 5 vajíčok
  • 150g masla
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 100g mletých orechov (mix orechov klasik)
  • 50g hladkej múky
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 3 polievkové lyžice marhuľového džemu
  • Čokoládový krém:
  • 3 vajíčka
  • 200g masla
  • 100g horkej čokolády
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • Orechová plnka:
  • 300g mletých orechov (mix orechov klasik)
  • 250ml vodky
  • 250ml rumu
  • Čokoládová poleva:
  • 200g horkej čokolády
  • 1 polievková lyžica masla
  • 2 polievkové lyžice mlieka

Ako postupovať?

  1. Korpus:
  2. Oddeľte žĺtka od bielok. Vyšľahajte maslo a potom pridajte žĺtka, cukor, orechy, múku, sódu bikarbónu a kakao. Všetko spolu mixujte a potom do cesta preložte (nemixujte) vyšľahané bielka. Prelejte do formy na pečenie a pečte v predhriatej rúre okolo 25 minút. Pozn.: môžete použiť formu 20x33cm alebo 25cm okrúhlu formu
  3. Medzitým si pripravte orechovú plnku. Do mletých orechov vlejte vodku a rum a poriadne premiešajte.
  4. Čokoládový krém:
  5. Nad parou vyšľahajte vajíčka s cukrom. Mal by vám povstať hustý biely krém.
  6. Krém nechajte vychladnúť a tak do neho pridajte roztopené maslo kakao a roztopenú a čiastočne vychladenú čokoládu.
  7. Na korpus rozotrite marhuľový džem a na vrch pridajte orechovú plnku.
  8. Teraz pridajte čokoládový krém a rovnomerne ho rozložte po celej dĺžke korpusu. Izidora vložte na niekoľko minút do mrazničky aby krém poriadne zatuhol.
  9. Čokoládová poleva:
  10. Nad parou roztopte horkú čokoládu a tak pridajte maslo a mlieko. Nechajte polevu chvíľu vychladnúť a tak ňou polejte vášho Izidora.
  11. Dobrú chuť :)

Opitý Izidor – Veľkonočný zákusok, ktorý určite stojí za vyskúšanie.



2 Odpoveď

Jan - autor receptu
Jan - autor receptu

04/27/21

Dobrý deň p. Stanislav. Na prípravu orechovej plnky sa v originálnych receptoch objavuje dokonca až 1L alkoholu. Ja som toto množtvo znížil o polovicu a je to podľa mňa takto lepšie. To či to ponecháte tak alebo zmeníte už nechám na vás. S pozdravom. Jan

Stanislav
Stanislav

04/27/21

Prosim vas, s tou vodkou a rumom sa niekto neupisal? To je pol litra alkoholu na kolac?

Zanechať komentár

Predtým, ako sa príspevky zobrazia, budú schválené.