Mandľová múka: Všetko, čo potrebujete vedieť. - INFINUTY
Blog

Mandľová múka: Všetko, čo potrebujete vedieť.

Ján Vasil

Mandľová múka je „superpotravina“ s celým radom nutričných výhod. Je to bezlepková alternatíva k tradičnej múke a má jemnú chuť, ktorú možno použiť v rôznych receptoch.

Vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny je mandľová múka skvelou voľbou pre tých, ktorí dbajú na svoje zdravie. Je tiež výborným zdrojom základných vitamínov a minerálov, vrátane železa, horčíka a vápnika.

Navyše je bohatá na antioxidanty a zdravé tuky, vďaka čomu je skvelým doplnkom každej diéty.

Mandľová múka je neuveriteľne všestranná prísada a možno ju použiť v rôznych receptoch, od chleba a koláčov, až po palacinky a sušienky. Keď pochopíte nutričný profil a potenciálne využitie mandľovej múky, môžete ju ľahko začleniť do svojho jedálnička a využívať jej mnohé zdravotné výhody.

Čo je to mandľová ka?

Mandľová múka sa vyrába jemným mletím mandlí, výsledkom čoho je textúra podobná múke. Môže sa použiť ako náhrada bielej aj pšeničnej múky pri pečení a varení. 

Má jemnú orieškovú príchuť, ktorá umožňuje jej jednoduché začlenenie do rôznych receptov. Mandľová múka sa dá ce použiť na prípravu slaných jedál, no na pečenie sa hodí najlepšie, a to vďaka vysokému obsahu tuku.

Nutričné výhody mandľovej múky

Existuje mnoho nutričných výhod mandľovej múky, vrátane vysokého množstva bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov.

Mandľová múka je bohatá na železo a horčík, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie. Obsahuje tiež vápnik, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a zuby. Je tiež bohatá na bielkoviny, ktoré sú životne dôležité pre budovanie a udržiavanie svalov. 

Mandľová múka obsahuje tiež vlákninu, ktorá je dôležitá pre udržanie zdravia tráviaceho traktu. Odporúča sa, aby väčšina dospelých konzumovala 25 až 30 gramov vlákniny každý deň.

Mandľová ka vs. pšeničná múka

Odpoveď závisí od vašich osobných stravovacích potrieb. Hoci je pšeničná múka bohatá na vitamíny B a minerály ako je železo, horčík a zinok, jej obsah bielkovín je nižší ako v mandľovej múke.

Okrem toho pšeničná múka obsahuje lepok, čo môže byť problematické pre tých, ktorí majú určité diétne obmedzenia. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a nízkemu obsahu lepku je mandľová múka skvelou alternatívou pšeničnej múky.

Je tiež bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, čo z nej robí superpotravinu, ktorá je dobrá pre vaše zdravie.

Použitie mandľovej múky pri varení a pečení

Pri pečení sa mandľová múka najlepšie používa s inými vlhkými prísadami, ako sú vajcia a tuky, olej, maslo alebo kokosový olej.

Keďže má nízky obsah vlhkosti, je lepšie ho pridať k iným zložkám, než ho používať samostatne.

Mandľová múka je ideálna na pečenie koláčov, koláčikov, palaciniek a sušienok. Dá sa dokonca použiť do slaných jedál. Mandľovú múku možno použiť aj na prípravu strúhanky.

Potenciálne zdravotné prínosy mandľovej múky

Mandľová múka je skvelým zdrojom základných vitamínov a minerálov, ako aj zdravých tukov a bielkovín, ktoré môžu prospieť vášmu zdraviu. 

Obsahuje antioxidanty, ktoré môžu znížiť oxidačné poškodenie vašich buniek, čo môže pomôcť predchádzať chorobám, ako je rakovina a srdcové choroby.

Má tiež vysoký obsah mononenasýtených mastných kyselín, ktoré môžu pomôcť znížiť váš cholesterol.

Výber a skladovanie mandľovej múky

Ak chcete vybrať dobrú mandľovú múku, hľadajte balenie, ktoré obsahuje len mandle a nie je vo vnútri zaprášené ani mastné. Ak chcete mandľovú múku skladovať, uchovávajte ju vo vzduchotesnej nádobe na tmavom a chladnom mieste, aby sa neskazila.

Mandľovú múku by ste mali spotrebovať do 6 mesiacov od nákupu, preto si pred jej kúpou skontrolujte dátum spotreby. Pre vysoký obsah tuku môže mandľová múka rýchlo žltnúť, preto je najlepšie kupovať ju v menšom množstve a spotrebovať ju čo najskôr.

Recepty s mandľovou múkou

Mandľová múka je výborným doplnkom mnohých jedál a možno ju pridať do mnohých receptov.

Patria sem napriklad:

Krekry: Mandľovú múku možno použiť na výrobu bezlepkových krekrov, ktoré majú vysoký obsah bielkovín a vitamínov.

Sušienky: Dodajte svojim sušienkam extra chuť a živiny tým, že nahradíte časť bežnej múky mandľovou múkou. Sušienky z mandľovej múky sú skvelým snackom s vysokým obsahom bielkovín a vitamínov.

Palacinky: Pridajte trochu mandľovej múky do cesta na palacinky, aby ste získali výživné raňajky. 

Muffiny: Muffiny z mandľovej múky sa pripravujú rýchlo a jednoducho, a majú vysoký obsah bielkovín a vitamínov.

My vám určite odporúčame vyskúšať naše Talianske mandľovo-pomarančové koláčiky.

Mandľová múka vs mleté mandle

Mandľová múka a aj mleté mandle sú vynikajúcim zdrojom živín a vitamínov, takže sa často navzájom zamieňajú.

Aj keď sú obe vyrobené z mandlí, sú trochu odlišné a používajú sa rôznymi spôsobmi.

Mandľová múka sa vyrába jemným mletím hlavne blanšírovaných mandlí, zatiaľ čo mleté mandle sa vyrábajú hrubým mletím celých mandlí.

Sú to dva odlišné produkty, ktoré majú rôzne využitie pri varení.

Záver 

Mandľová múka je superpotravina, ktorá má vysoký obsah bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Dá sa použiť do sladkých aj slaných jedál, a môže nahradiť bežnú aj pšeničnú múku.

Mandľová múka je skvelý spôsob, ako pridať živiny do svojho jedálnička a je obzvlášť prospešná pre tých, ktorí dbajú o svoje zdravie a snažia sa znížiť príjem sacharidov.

 

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená