5 druhov orechov, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička na zvýšenie energie a zlepšenie zdravia. - INFINUTY
Blog

5 druhov orechov, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička na zvýšenie energie a zlepšenie zdravia.

Ján Vasil

Všetci potrebujeme trochu energie navyše, aby sme zvládli náročné dni. S pribúdajúcim vekom je ťažšie bojovať s únavou a udržiavať si zdravie. Našťastie existuje mnoho spôsobov, ako si zvýšiť energiu. Jedným z najjednoduchších je pridať do svojho jedálnička orechy.

Orechy sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, zdravých tukov, vitamínov a minerálov, ktoré pomáhajú udržiavať optimálny chod organizmu počas celého dňa. Okrem toho sú aj veľmi sýte. Orechy sú ideálnou potravinou pre každú diétu, pretože vám poskytnú množstvo zdraviu prospešných látok bez pridaného cukru alebo sacharidov. 

Tento zoznam obsahuje päť rôznych druhov orechov, ktoré vám pomôžu zvýšiť energiu a udržať si zdravie.

Výhody orechov

Orechy sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, zdravých tukov, vitamínov a minerálov, ktoré pomáhajú udržiavať optimálny chod organizmu počas celého dňa. Navyše sú aj veľmi sýte! Orechy sú ideálnou potravinou pre každú diétu, pretože vám poskytujú množstvo zdraviu prospešných látok bez pridaného cukru alebo sacharidov.

Tu je päť druhov orechov a ich výhody:

Mandle - mandle obsahujú horčík a vápnik, ktoré môžu zvýšiť hustotu kostí a zabrániť svalovým kŕčom. Obsahujú aj vitamín E, ktorý je potrebný pre imunitu.

Para orechy - tieto orechy obsahujú selén. Ten je antioxidantom, ktorý pomáha bojovať proti voľným radikálom v tele. Je tiež dôležitý pre zdravie štítnej žľazy, zlepšenie nálady ale napríklad aj na redukciu vrások okolo očí. 

Kešu oriešky - kešu oriešky obsahujú vysoké množstvo tryptofánu, ktorý dokáže zlepšiť náladu a znížiť úzkosť. Navyše sú plné vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre zrážanie krvi, ako aj pre zlepšenie mozgových funkcií.

Makadamové orechy - makadamové orechy obsahujú veľké množstvo kyseliny olejovej, čo je typ zdravého tuku, ktorý preukázateľne znižuje hladinu zlého cholesterolu a zároveň zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu v krvi, ako aj reguluje produkciu inzulínu a podporuje zdravé metabolické funkcie.

Pekanové orechy - Pekanové orechy majú vysoký obsah vápnika, horčíka a draslíka, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak. Väčšinu ich tuku tvoria zdravé mononenasýtené tuky namiesto nezdravých nasýtených tukov, ktoré sa nachádzajú v potravinách, ako sú zemiakové lupienky. Konzumácia potravín s mononenasýtenými tukmi namiesto nich môže znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu.

5 druhov orechov, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička.

Mandle

Hlavnou výhodou mandľových orechov je to, aké sú sýte. Hovorí sa, že len jedna unca (28g) týchto orechov vám poskytne rovnaké množstvo bielkovín ako celé vajce. Mandle majú tiež vysoký obsah železa, vápnika, vitamínu E a horčíka. Tieto živiny spoločne zvyšujú hladinu energie a dlhodobo udržiavajú vaše zdravie.

Para orechy

Para orechy sú výživovou jednotkou, ktorá poskytuje zdravé tuky, antioxidanty a vitamíny. 

Majú obzvlášť vysoký obsah selénu, ktorý je antioxidačným minerálom so silnými účinkami. 

Konzumácia brazílskych orechov môže zmierňovať zápaly, podporovať činnosť mozgu a zlepšovať funkciu štítnej žľazy a zdravie srdca!

Kešu orechy

Kešu oriešky sú zdravým a chutným doplnkom stravy. Kešu oriešky sú druh orechov, ktoré sú bohaté na vitamín K, horčík a draslík. Tieto živiny sa spájajú so znížením rizika srdcových ochorení, mŕtvice a Alzheimerovej choroby. Obsahujú aj dôležité minerály meď a zinok, ktoré pomáhajú nášmu telu lepšie absorbovať železo.

Makadamové orechy

Makadamové orechy sú druh stromového orecha pochádzajúceho z Austrálie. Sú známe svojou lahodnou chuťou a jemnou štruktúrou. Nájdete ich v surovej alebo praženej forme.

Makadamové orechy obsahujú prírodnú rastlinnú chemickú látku tryptofán, ktorá sa v mozgu premieňa na serotonín a pomáha vám lepšie spať. Serotonín sa často nazýva "hormón šťastia", pretože zlepšuje náladu, znižuje úzkosť a zvyšuje pocit pokoja a spokojnosti.

Keď hľadáte makadamové orechy v obchode, môžete si všimnúť, že sa predávajú v oboch poloviciach škrupiny alebo bez škrupiny. Ak kupujete celé makadamové orechy, uistite sa, že ich uchovávate v chladničke alebo zmrazené, pretože pri vystavení teplu a vlhkosti sa ľahko kazia.

Tento orech má mnoho zdravotných výhod, vrátane vysokého obsahu zdravých tukov a mononenasýtených tukov znižujúcich hladinu cholesterolu, ako aj vitamínu B6, medi, mangánu, fosforu, zinku a selénu. 

Makadamové orechy sú tiež vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré pomáhajú budovať svalovú hmotu a liečiť rany rýchlejšie ako iné nasýtené tuky (napr. maslo).

Pekanové orechy

Pekanové orechy sú jedny z najsladších orechov. Sú tiež plné antioxidantov a flavonoidov, takže sú skvelým snackom na zvýšenie energie.

Pekanové orechy vám poskytnú celý rad vitamínov a živín, ktoré pomáhajú udržiavať vaše kĺby zdravé a fungujúce na maximálnej úrovni. Okrem toho pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v tele a môžu dokonca znižovať riziko vzniku rakoviny.

Záver

Nie je tajomstvom, že orechy sú jedným z najlepších zdrojov energie a zdravia. Oriešky sú plné zdravých tukov a bielkovín a sú fantastickým občerstvením, keď sa potrebujete trochu povzbudiť alebo posilniť pred tréningom. 

Pri takom množstve druhov orechov môže byť trochu komplikované rozhodnúť sa, ktorý druh si vybrať. Ale, či už milujete mandle alebo makadamové orechy, týchto päť druhov orechov by ste mali mať vo svojom jedálničku.

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená