10 faktov o arašidoch a arašidovom masle. - INFINUTY
Blog

10 faktov o arašidoch a arašidovom masle.

Ján Vasil

Arašidy a arašidové maslo pozná asi každý z vás. Obe patria medzi veľmi obľúbené pochúťky ako u nás tak aj vo svete. Sú skvelým zdrojom bielkovín, vlákniny a iných minerálov.

A čo ešte vieme o arašidoch?

10 faktov o arašidoch a arašidovom masle, ktoré pravdepodobne nepoznáte.

1. Arašidy nie sú orechy.

Možno nie každý z vás vie, že arašidy v skutočnosti nie sú orechy ale strukovina. Oficiálne patria do skupiny „Leguminosae“ (strukovín) a ich najbližšími príbuznými sú hrach, fazuľa, šošovica a sója. Rastú pod zemou a nie na stromoch ako iné orechy. 

Arašidy sú kultúrne rastliny, ktoré sú pestované človekom pre úžitok alebo okrasu.

2. Arašidy sú pre nás dobré.

Arašidy obsahujú zdravé nenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú pozitívne účinky na naše zdravie. Okrem toho sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, bielkovín a rôznych minerálov a vitamínov. 

3. Arašidové maslo je skvelý vynález. 

Vedeli ste, že arašidové maslo bolo prvý krát vyrobené Aztékmi už pred niekoľkými storočiami? 

Boli to práve oni, kto prišli s nápadom pomlieť niekoľko arašidov na jemnú nátierku. Moderné arašidové maslo, aké poznáme dnes, sa začalo vyrábať až trošku neskôr, okolo roku 1890.

4. V arašidovom masle sa nachádza viac ako 300 arašidov.

V 200g balení arašidového masla sa nachádza približne 320 arašidov. Dalo by sa tiež povedať, že v jednej polievkovej lyžici (15g) arašidového masla sa nachádza okolo 24 arašidov. 

5. Chcete zbohatnúť, pestujte arašidy. 

Arašidy patria medzi jedny z najrozšírenejších potravín na svete. Celková produkcia sa v roku 2020 odhadovala na 47 miliónov ton. Najväčším pestovateľom arašidov sú Čína, India, Nigéria a Spojené Štáty. 

Práve v Spojených štátoch sa odhaduje, že hodnota trhu s arašidmi je približne 1,28 miliardy dolárov. Zároveň sú Spojené štáty najväčším konzumentom arašidového masla. Američania zjedia ročne arašidové maslo za približne 800 miliónov dolárov. 

6. Skoré zavedie arašidov do stravovania u detí, značne znižuje riziko alergií.

Podľa najnovších štúdií skoré zavedenie arašidov do detského jedálnička značne znižuje alergiu na arašidy, ktorá by sa mohla objaviť v neskoršom veku.  

Túto štúdiu by mohla potvrdzovať aj teória z Izraela, v ktorom je výskyt alergie na arašidy veľmi nízky. Podľa alergiológov za tým môže byť zvýšená popularita detských pochúťok BAMBA, ktoré sú vyrobené práve z arašidov. 

7. Americkí prezidenti obľubovali arašidy. 

Hneď na začiatku treba poznamenať, že to boli len dvaja z nich, Thomas Jefferson a Jimmy Carter. Okrem toho, že obaja si veľmi často pochutnávali na arašidoch a arašidových maslách, boli to zároveň aj pestovatelia arašidov.  

Jimmy Carter dokonca predával arašidy, ktoré vypestovali jeho rodičia na ulici už vo veku 5 rokov. 

8. Za arašidové maslo sa považuje len to, ktoré obsahuje minimálne 90% arašidov.

Dnes nájdeme v obchodoch veľké množstvo rôznych arašidových masiel a nátierok. Avšak pravda je taká, že nie všetky z nich sa dajú označiť ako “pravé”. Na to aby, sme mohli takéto maslo označiť ako arašidové, musí obsahovať minimálne 90% arašidov.

9. Arachibutyrophobia alebo strach z arašidového masla.

Málokto vie, že konzumácia arašidového masla môže byť aj nebezpečná. Niekedy sa totiž môže stať, že niektorí ľudia pri konzumácií zažijú pocit strachu, že sa im maslo nalepí na vrchné podnebie v ústach. 

Takýto pocit strachu sa nazýva Arachibutyrophobia a vyskytuje sa veľmi zriedkavo. 

10. Hod arašidom je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov. 

V roku 2008 sa vo Waleskom meste Cardiff, konala súťaž v hode arašidom. Colin Jackson vtedy hodil svoj arašid do vzdialenosti  37,92m a vytvoril tak rekord, ktorý je dodnes zapísaný v Guinessovej knihe rekordov. 

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená