Mandle – všetko čo by ste o nich mali vedieť. - INFINUTY
Blog

Mandle – všetko čo by ste o nich mali vedieť.

Ján Vasil

O mandliach a ich účinkoch na zdravie sme už písali v tomto staršom článku. Podrobne sme vtedy rozoberali históriu mandlí, ich účinky, ako aj ich negatívny vplyv na ekológiu.

Dnes by sme sa chceli zamerať na mandle ako také. Povieme vám viac informácií o tom čo sú vlastne mandle, ako a kde rastú a aj to, kedy sa zbierajú. Okrem toho vám prezradíme či je možné si vypestovať mandle aj u nás, ako ich správne skladovať alebo aj to, či sú vhodné v tehotenstve.

Čo sú mandle?

Tu by sme chceli poznamenať, že mandle nie sú orechy ako také. Mandle sú jedlými jadierkami z ovocia z mandľového stromu, ktoré patria do skupiny kôstkových plodov, rovnako ako čerešne, broskyne alebo slivky.

Po odkvitnutí kvetov sa začína tvoriť ovocie, ktoré tvorí dužina a semeno, čiže mandľa. Dozreté mandle sa zvyčajne zbierajú v období od začiatku augusta do konca septembra.

Ako rastú mandle?

Ako sme už spomenuli, mandle rastú na mandľových stromoch. Tieto stromy dorastajú do výšky od 4 do 10 metrov a väčšinou sa sadia vedľa seba tak, aby tvorili rozsiahle sady. V jednom sade sa nachádza niekoľko druhov mandlí čo napomáha správnemu opeľovaniu kvetov.

Zaujímavým faktom je, že na opelenie mandľových kvetov je potrebných viacero druhov stromov, ktoré majú iný genetický kód. Ak by sme v jednom sade zasadili stromy len z jedného druhu, k opeleniu by nedošlo a stromy by prestali rodiť ovocie.

Kde rastú mandle?

Mandle všeobecne pochádzajú z Iránu a okolitých krajín a prvýkrát sa objavili už okolo roku 3 000 pred Kristom. Prvé mandľové stromy rástli v divokej prírode a zbierali ich len náhodní farmári. Mandle patrili medzi obľúbenú pochúťku bohatšej vrstvy a našli sa dokonca aj v hrobke egyptského faraóna Tutanchamóna.

Dnes sa mandle pestujú hlavne v Spojených štátoch, Španielsku, Austrálii, Iráne, Turecku, Maroku alebo v Grécku.

Práve Spojené štáty sú najväčším pestovateľom mandlí na svete s ročnou produkciou okolo 2,4 milióna ton. Väčšina amerických mandlí pochádza z Kalifornie.

Ako si vypestovať mandle doma?

Aj keď sa pestovanie mandlí zdá byť jednoduchou záležitosťou, pravda je iná. Na to, aby ste mohli mandle vypestovať doma budete potrebovať okolo 12 kusov celých mandlí aj zo škrupinkou (nie už olúpaných mandlí), jedno plastové vrecúško, ktoré sa dá zamknúť, trošku zeminy a kvetináč.

Okrem toho budete tiež potrebovať čas.

Na začiatku procesu ponorte celé mandle do nádoby so studenou vodou a nechajte namočené okolo 8 hodín. Ak premýšľate prečo potrebujete toľko mandlí ak chcete zasadiť jeden strom, tak je dôležité poznamenať, že zo všetkých mandlí budú vhodné len niektoré z nich.

Za pomoci luskáčika na orechy mandle jemne stlačte tak, aby popraskala škrupinka. Tú však ponechajte celú a jadierka nevylupujte. 

Po tomto kroku vložte do plastového vrecúška jemne namočenú vatu alebo kuchynskú utierku a následne aj mandle. Vrecúško poriadne zatvorte a položte na teplé, avšak, suché miesto vo vašom dome. Najviac sa na to hodí vrch vašej chladničky.

Takto zabalené mandle nechajte kllíčiť po dobu 2-3 mesiacov. Po zhruba dvoch týždňoch skontrolujte vlhkosť vo vnútri vrecúška a v prípade, že je vata suchá, jemne ju polejte vodou. Dávajte si však pozor, aby nebola príliš mokrá lebo by vám mohli mandle splesnivieť. Túto činnosť môžete zopakovať ešte niekoľkokrát.

Po tom, ako vám mandle vyklíčia, preložte ich na vrch kvetináča so zeminou a zasypte približne 2,5 cm vrstvou zeme. Polejte vodou a odložte na teplé a slnečné miesto.

Mandle presádzajte do záhradky na slnečné miesto až keď dosiahnu výšku okolo 50cm.

Najvodnejším obdobím na sadanie mandlí sú jar alebo jeseň.

Ako skladovať mandle?

Najlepším spôsobom na skladovanie mandlí je umiestniť ich vo vzduchotesnej nádobe alebo vrecúšku a vložiť do chladničky alebo mrazničky. Zabránite tak rýchlejšiemu zoxidovaniu mandlí a vydržia vám čerstvé niekoľko týždňov. 

Skladovanie mandlí na poličkách a v zásuvkách v kuchyni alebo v špajze sa neodporúča.

Kedy jesť mandle?

Všeobecne sa odporúča jesť mandle (a aj iné orechy) ráno spolu s raňajkami. Mandle obsahujú vysoké množstvo bielkovín a vlákniny, vďaka čomu vám pomôžu vyregulovať hladinu cukru v krvi a nasýtia vás na dlhší čas.

Mandle v tehotenstve.

Medzi najčastejšie kladené otázky patrí aj tá, či je možné konzumovať mandle v tehotenstve. Tak, ako aj iné orechy, aj mandle sú v tehotenstve veľmi vhodné a zdravé. Teória o tom, že môžu spôsobovať u bábätiek alergiu na orechy nie je podložená žiadnym výskumom.

Jedinou výnimkou, kedy vám mandle môžu v tehotenstve uškodiť je, ak na ne trpíte alergiou.

Čo obsahujú mandle?

Mandle obsahujú vysoké množstvo bielkovín (20g na 100g), vlákniny (12g na 100g) a zdravých tukov.

Okrem toho v nich nájdete vitamín E a B2, horčík, mangán a meď. Vďaka vysokému obsahu vápnika a fosforu vám mandle môžu vylepšiť zdravie kostí a dokonca chrániť pred zlomeninami.

Aké sú zdravotné výhody mandlí?

Medzi 4 najväčšie zdravotné výhody mandlí patrí znižovanie cholesterolu a krvného tlaku, kontrola hladiny cukru v krvi a napomáhanie pri trávení.

Okrem toho by sme mohli tiež spomenúť aj znižovanie pocitu hladu, čo je veľmi dobré ak ste na diéte, a prevenciu pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Zhrnutie

 

Mandle sú dobrým zdrojom zdravých tukov, vlákniny, bielkovín, a antioxidantov a sú skvelým doplnkom do vašej stravy.

 

Keďže mandle sa tak rýchlo nepokazia, sú vhodné ako doplnok stravy na rôzne výlety, dovolenky, vo fitku alebo v škole.

 

Aj preto vám odporúčame konzumovať hrsť mandlí každý deň.

 

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená