Kešu orechy, všetko čo potrebujete vedieť o kešu orechoch. - INFINUTY
Blog

Kešu orechy, všetko čo potrebujete vedieť o kešu orechoch.

Ján Vasil

Kešu orechy patria medzi veľmi obľúbené, ako vo svete, tak aj u nás. Vďaka svojej krémovej konzistencii a delikátnej chuti sú vhodné na prípravu rôznych nátierok alebo vegánskych jedál, kde nahrádzajú mliečne výrobky. 

U nás patria k tomu najlepšiemu čo máme. Predávame ich samotné, v podobe 100% kešu masla a tiež tvoria základ našej čokoládovej pochúťky ČokoNuty. Za zmienku určite stojí aj to, že naše maslo kešu s kokosom bolo ocenené 2 zlatými hviezdami na gastronomickej súťaži Great Taste Awards, čo len potvrdzuje ich výnimočnosť.

A prečo vám o tom vlastne píšeme?

Okrem toho, že sú kešu orechy obľúbenou pochúťkou patria k tým najzdravším orechom vôbec. Sú nabité zdravými tukmi a obsahujú aj veľa vitamínov a minerálov. A aj keď sú kešu orechy pomerne známe, nie každý pozná ich pôvod, spôsob pestovania alebo ich účinky na zdravie.

Kešu orechy - všetko čo potrebujete vedieť o kešu orechoch.

Čo sú vlastne kešu orechy?

Mnoho z vás by si určite pomyslelo, že kešu orechy sú pravými orechmi. Pravda je však taká, že kešu orechy sú vlastne jadierkami kešu „jablka“. Kešu strom (Anacardium occidentale) dorastá do výšky 14m a rodí ovocie raz na rok. Okrem kešu orechov, ktoré sa vyberajú z jabĺk sa samotné kešu jablko využíva na prípravu rôznych pokrmov ale aj alkoholických nápojov.

Kešu orechy pochádzajú zo severovýchodnej Brazílie a juhovýchodnej Venezuely a do sveta ich rozšírili portugalskí cestovatelia okolo roku 1500 nášho letopočtu. Dnes nájdeme kešu orechy hlavne v Afrike a Ázii. Medzi najväčších pestovateľov kešu orechov na svete patria Pobrežie Slonoviny, India, Burundi, Vietnam, Filipíny, Tanzánia a Benin. 

Čo obsahujú kešu orechy?

Výživové údaje na 100 g:
Energia 2 435 kJ / 582 kcal
Tuky 43 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 9 g
z toho mononenasýtené mastné kyseliny 26 g
z toho polynenasýtené mastné kyseliny 8 g
Sacharidy 30 g
z toho cukry 6 g
Vláknina 3 g
Bielkoviny 18 g
Soľ 0 g

Kešu orechy sú bohatým zdrojom minerálov ako napríklad medi, mangánu, fosforu a horčíka, ako aj vitamínov B6 a vitamínu K. Okrem toho obsahujú aj železo, draslík, zinok a selén.

Aké sú účinky kešu orechov a aká je odporúčaná denná dávka?

Medzi najvýraznejšie zdravotné výhody kešu orechov patria ochrana kardiovaskulárneho systému a prevencia rôznych krvných chorôb.

Okrem toho pomáhajú chrániť zrak a udržujú zdravú pokožku.

V neposlednom rade sú kešu orechy veľmi dobrým zdrojom vlákniny a pomáhajú udržiavať pocit nasýtenia na dlhší čas. Aj vďaka tomu sú vhodné ako doplnok stravy pre ľudí na rôznych diétach alebo po športových aktivitách. 

Odporúčanou dennou dávkou kešu orechov je konzumácia 3-4 kusov denne.

A čo dodať na záver?

Kešu orechy patria medzi tie najzdravšie. Na čo si však treba dávať pozor sú kešu orechy, do ktorých je počas praženia dodávaný tuk, soľ alebo rôzne konzervanty.

Aj preto vám odporúčame kupovať výhradne kešu orechy, ktoré neobsahujú žiadne prísady.

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená