Mali by ste dať oriešky deťom? - INFINUTY
Blog

Mali by ste dať oriešky deťom?

Ján Vasil

V posledných rokoch sa orechy stali obľúbeným občerstvením pre mnohých ľudí, ktorí sa snažia byť zdravší. Sú plné bielkovín a vitamínov a sú skvelým zdrojom zdravých tukov, ktoré nám môžu pomôcť cítiť sa dlhšie sýty.

Orechy majú veľa výhod pre deti, ale možno sa pýtate či je dobrý nápad dať ich svojmu dieťaťu. V prípade orechov môže byť ťažké vedieť, kedy výhody prevažujú nad rizikami.

Rozhodnutie je na vás, ako rodičovi a v tomto článku nájdete všetko, čo by ste mali vedieť, aby ste sa mohli informovane rozhodnúť.

Čítajte ďalej a dozviete sa viac o orechoch a o tom či by ich deti mali jesť alebo nie.

Orechy pre deti: základy

Začnime základmi. Čo sú to vlastne orechy?

Orechy sú jedlé semená nachádzajúce sa v ovocí, ktoré pochádza zo stromov alebo kríkov. Sú plné živín a možno ich konzumovať ako občerstvenie, pridávať do pečiva alebo šalátov, alebo použiť v iných receptoch.

Existuje veľa rôznych druhov orechov, ale väčšina z nich poskytuje rovnaké zdravotné výhody. Dva hlavné druhy orechov stromové orechy a arašidy.

Medzi stromové orechy patria mandle, kešu, pekanové orechy a vlašské orechy, zatiaľ, čo arašidy sú technicky strukoviny ako fazuľa, hrach a šošovica.

Sú orechy zdravé?

Pravdepodobne ste už počuli, že orechy sú zdravé, ale znamená to, že by ich mali jesť deti? 

Krátka odpoveď je áno. V skutočnosti môžu byť orechy pre deti veľmi dobré, pokiaľ ich nejedia príliš veľa. Dávať svojmu dieťaťu orechy má veľa výhod. Sú plné bielkovín, zdravých tukov a ďalších živín, ktoré môžu pomôcť udržať vaše dieťa zdravé.

Mnohé orechy majú tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie. Orechy môžu byť tiež dobrým zdrojom železa, ktoré pomáha vášmu telu absorbovať železo nachádzajúce sa v iných potravinách. Jednou z hlavných výhod orechov pre deti je, že majú nízky obsah cholesterolu a sodíka.

Zatiaľ, čo mnohí rodičia majú obavy z cholesterolu vo vajciach, dávať dieťaťu orechy, ako náhradu je dobrou alternatívou, pretože nemajú toľko cholesterolu.

Výhody orechov pre deti

Ako sme už diskutovali, orechy majú pre deti veľa výhod, ale poďme sa opäť pozrieť na niekoľko z nich.

Proteín: Orechy sú skvelým zdrojom bielkovín a môžu pomôcť vášmu dieťaťu zostať zdravé a rásť.

Zdravé tuky: Orechy sú dobrým zdrojom zdravých tukov, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení. Tuky tiež pomáhajú mozgu vášho dieťaťa rásť a rozvíjať sa.

Železo: Železo je dôležité pre rastúce telo a môže pomôcť vášmu dieťaťu zostať zdravé a rásť.

Bez cholesterolu: Mnohí rodičia detí sa obávajú množstva cholesterolu vo vajciach. Orechy sú dobrou alternatívou, pretože nemajú toľko cholesterolu. 

Pocit nasýtenia: Orechy sú dobrým zdrojom vlákniny, ktorá môže pomôcť vášmu dieťaťu cítiť sa dlhšie sýte.

Vitamín E: Vitamín E je dôležitý pre rastúce telo a môže pomôcť vášmu dieťaťu zostať zdravé a rásť.

Ako zistiť či je vaše dieťa pripravené na orechy

Pri rozhodovaní, či dať svojmu dieťaťu orechy alebo nie, je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí.

Vek je jedným z faktorov; niektoré deti môžu jesť niektoré orechy už v šiestich mesiacoch, ale iné na ne nemusia byť pripravené až do veku dvoch alebo troch rokov.

Ak sa vaše dieťa narodilo predčasne alebo má zdravotné komplikácie, poraďte sa najskôr s jeho lekárom. Môžu odporučiť iný rozvrh kŕmenia. 

Medzi ďalšie faktory, ktoré je potrebné zvážiť pri rozhodovaní o tom, či je vaše dieťa pripravené na oriešky, patria alergie a citlivosť, množstvo času stráveného s dieťaťom, množstvo času, ktoré dieťa trávi na zemi, prostredie, v ktorom sa nachádza a stav dieťaťa.

Ak sa vaše dieťa stále plazí po zemi a všetko si dáva do úst, môže mať vyššie riziko, že sa orechmi zadusí. Ak má vaše dieťa vysoké riziko alergie, možno budete chcieť počkať, kým bude o niečo staršie, než zavediete orechy.

Kedy by ste nemali dať svojmu dieťaťu oriešok?

Ako sme už diskutovali, orechy majú veľa výhod pre deti. Existuje však aj niekoľko nevýhod, ak svojmu dieťaťu dáte príliš veľa orechov.

Príliš veľa kalórií: Aj, keď sú orechy zdravé, majú tiež vysoký obsah kalórií. Dbajte na to, aby ste svojmu dieťaťu nedávali príliš veľa orechov a aby dostávalo veľa iných potravín. 

Príliš veľa bielkovín: Problémom môže byť aj príliš veľa bielkovín, najmä pre dojčatá. Deti do 12 mesiacov by mali zjesť 14 gramov bielkovín denne, zatiaľ čo deti vo veku 12 až 24 mesiacov by mali zjesť 19 gramov.

Citlivosť: Ak má vaše dieťa určité alergie a precitlivenosť, môže byť najlepšie vyhnúť sa niektorým orieškom.

Záverečné slová

Deti môžu mať prospech z jedenia orechov, ale je dôležité mať na pamäti aj nevýhody.

Ak má vaše dieťa alergie, možno sa bude musieť orechom úplne vyhnúť. Ak má vaše dieťa vysoké riziko alergie, môže byť najlepšie počkať, kým bude trochu staršie, než ho zoznámite s orechmi.

Ak je vaše dieťa mladšie ako 12 mesiacov, je najlepšie sa orechom úplne vyhnúť. Kedykoľvek ich môžete skúsiť znova predstaviť, keď bude vaše dieťa trochu staršie a uvidíte, ako bude reagovať. Ak sa rozhodnete dať svojmu dieťaťu orechy, uistite sa, že sú surové alebo pražené bez soli alebo oleja.

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená