Ako si vybrať najlepšie arašidové maslo? - INFINUTY
Blog

Ako si vybrať najlepšie arašidové maslo?

Ján Vasil

Prvým krokom pri výbere najlepšieho arašidového masla je zistiť, aký druh chcete. Existuje veľa rôznych druhov arašidového masla a môže byť ťažké zistiť, ktoré si vybrať. Niektoré sladšie ako iné, alebo majú pridané prísady, ako napríklad banán, med alebo čokoládu.

Iné môžu byť chrumkavé alebo mať viac bielkovín. Musíte tiež zvážiť, ako ho budete používať - niektoré sú lepšie na pečenie a iné na natieranie.

Keď ste si ujasnili, aký druh chcete, určite sa zamerajte aj na také faktory ako je chuť a sladkosť, obsah tuku, obsah bielkovín, druh orechov, balenie a cena.

Čím lepšie budete pri nákupe svojho obľúbeného orechového masla informovaní, tým ľahšie nájdete to ideálne. 

Šesť najdôležitejších faktorov pri výbere najlepšieho arašidového masla.

Ak si chcete kúpiť to najlepšie arašidové maslo, musíte zohľadniť šesť kľúčových faktorov. Patrí medzi ne chuť a sladkosť, obsah tuku, obsah bielkovín, druh orechov, balenie a cena.

Chuť a sladkosť sú dva najdôležitejšie aspekty, ktoré treba pri výbere arašidového masla zvážiť. Chcete niečo, čo má dobrú chuť, ale zároveň je dostatočne sladké podľa vašich predstáv? Ak vám nie je dostatočne sladké a obsahuje pridané cukry, vždy si môžete pridať vlastný cukor alebo med!

Niektorí ľudia majú radi sladšie arašidové maslá, zatiaľ čo iní ich majú radšej bez pridaných cukrov. Nájdu sa však aj takí, ktorí obľubujú slané arašidové maslá.

Nech už sú vaše preferencie akékoľvek, uistite sa, že má arašidové maslo takú úroveň sladkosti, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

Obsah tuku v arašidovom masle môže byť jedným z faktorov, ktoré vedú ľudí k výberu alebo vyhýbaniu sa konkrétnej značke. Niektoré značky majú nízky obsah tuku, čo môže byť dobré, ak hľadáte zdravšie možnosti alebo ak je pre vás problémom chudnutie. Iné značky majú vyšší obsah tuku a sú vhodnejšie na účely pečenia alebo pridávania do receptov, pretože vám dodajú väčší objem bez toho, aby pridali príliš veľa kalórií.

Obsah tuku je dôležitý, pretože ovplyvňuje konzistenciu arašidového masla (t. j. akú má hustotu), ako aj to, ako rýchlo sa po otvorení nádoby pokazí (hustejšia štruktúra znamená viac oleja a pomalšie kazenie).

Obsah bielkovín v rôznych značkách arašidového masla sa veľmi líši - niektoré značky v skutočnosti neobsahujú takmer žiadne bielkoviny (čo je zriedkavé). Bielkoviny sú dôležité, pretože pomáhajú budovať svalovú hmotu a dodávajú nám potrebnú energiu. 

Chuť a sladkosť 

Pri nákupe svojho obľúbeného orechového masla nezabudnite vyskúšať rôzne značky. To, čo môže chutiť jednému človeku, nemusí byť príjemné inému.

Niektorí ľudia uprednostňujú sladšiu chuť a niektorí majú radi jemnejšiu chuť. Niektoré arašidové maslá majú pridané prísady, ako je med, čokoláda alebo banán, ktoré môžu pridať sladkosť. Ak kupujete arašidové maslo na pečenie, budete si chcieť vybrať sladšiu príchuť.

Chrumkavé arašidové maslo môže byť lepšou voľbou, ak ho budete používať v receptoch na pečenie.

Obsah tuku

Je pre vás dôležitý obsah tuku v arašidovom masle? Niektorí ľudia dávajú prednosť bohatšiemu, krémovejšiemu arašidovému maslu, zatiaľ čo iných viac zaujíma výživová hodnota.

Mali by ste si premyslieť, akú konzistenciu hľadáte - musí byť roztierateľné alebo je určené na pečenie? V oboch prípadoch môže mať obsah tuku veľký význam. Nízkotučná možnosť by nebola ideálna, ak ju plánujete použiť pri pečení, ale môže byť ideálna, ak chcete len zdravú nátierku na sendviče. 

Arašidové maslá s nižším obsahom tuku (približne 2 gramy na porciu) sú menej kalorické, a sú teda zdravšou voľbou pre ľudí, ktorí potrebujú schudnúť alebo si strážia príjem kalórií.

Na porovnanie, v jednej polievkovej lyžici klasického arašidového masla sa nachádza okolo 16 gramov tukov. 

Obsah bielkovín

Pri hľadaní najlepšieho arašidového masla sa zamerajte aj na obsah bielkovín.

V 100 gramoch 100% arašidového masla nájdete až 28 gramov bielkovín.

Arašidové maslo je dobrým zdrojom bielkovín a niektoré značky majú viac bielkovín ako iné. Bielkoviny vám môžu pomôcť budovať svalovú hmotu, čo môže byť užitočné pre športovcov alebo ľudí, ktorí sa snažia schudnúť.

Bielkoviny sú dôležité aj pre pomoc vášmu telu pri raste a zotavovaní sa z chorôb. Ak máte podvýživu alebo sa zotavujete z choroby, je dôležité, aby ste prijímali dostatok kalórií z rôznych potravín - napríklad aj z arašidového masla s vyšším obsahom bielkovín.

Typ orechov

Dôležitý je druh arašidov použitých v arašidovom masle. Arašidy patria medzi strukoviny a môže byť ťažké nájsť značku, ktorá neobsahuje iné strukoviny. Niektorí výrobcovia pridávajú sóju, ktorá zvyšuje obsah tuku a zároveň znižuje obsah bielkovín. Ak chcete menej tučnú variantu, vyskúšajte slnečnicové semienka alebo drvené arašidy.

Okrem toho sa zamerajte aj na pôvod arašidov. Aj keď väčšina z nich pochádza z Číny, Indie a USA, niekedy sa oplatí vyberať arašidy z tých menej komerčných oblastí.

My sme sa rozhodli pre arašidy z Grécka, ktoré nám pestuje lokálny farmár a dodáva nám ich ešte v surovom (RAW) stave. Aj vďaka nim je naše arašidové maslo iné čo sa týka chuti, má ideálnu konzistenciu a je ľahko natierateľné.

Balenie

Niektoré značky balia svoje orechové maslá do veľkých pohárov alebo nádob, vďaka čomu sú lacnejšie ako iné značky, ktoré sa dodávajú v menších pohároch alebo nádobách.

Dnes nájdete v obchodoch aj arašidové maslá, ktoré sú balené vo vytláčacích baleniach. Takéto balenie je vhodné pre deti, do fitka alebo na rôzne výlety.

Cena

Cena arašidového masla je dôležitým faktorom, ktorý treba pri nákupe zvážiť. Pred nákupom je dobré skontrolovať cenu za kilogram. Pomôže vám to získať prehľado o najlepšej ponuke.

Ak hľadáte organické alebo prírodné arašidové maslo, majte na pamäti, že býva drahšie ako bežné arašidové maslo.

Súvisiace články
Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.
ovsené kaše

Rýchle a výživné raňajky: Ako môžu instantné ovsené kaše zmeniť vašu rannú rutinu.

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?
blog

Strava v CrossFite - na čo sa zamerať a čomu sa vyvarovať?

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?
orechove masla

Ako kombinovať orechové maslá s inými potravinami a nápojmi?

Bielkoviny v orechoch. - INFINUTY
blog

Bielkoviny v orechoch.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená